ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μιχάλης Κοσμίδης περιγράφει την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος

Ο Μιχάλης Κοσμίδης περιγράφει την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος
CNN Greece

Την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος και τα σενάρια για το πολιτικό μέλλον του Ντέιβιντ Κάμερον περιέγραψε στο CNN Greece ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κοσμίδης από το Λονδίνο.

Όπως είπε, η εκλογική διαδικασία χαρακτηρίζεται μέχρι στιγμής από τα προβλήματα που δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες σε αρκετές περιοχές της βρετανικής επικράτειας, κάτι που όμως δεν φαίνεται να πτοεί τους Βρετανούς, καθώς όλα δείχνουν ότι ο κόσμος θέλει να ψηφίσει.

Σχετική δημοσκόπηση δείχνει ότι η προσέλευση θα κυμαίνεται στα επίπεδα των κοινοβουλευτικών εκλογών του Μαΐου του 2015, που τότε είχαν καταγραφεί στο 66%. Σήμερα, η προσέλευση μπορεί να φτάσει το 67%, πράγμα που –αν επιβεβαιωθεί– θα ευνοήσει το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής.

Οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί έχουν ψηφίσει, εκτός του Μπορίς Τζόνσον, ο οποίος βρίσκεται στη Σκωτία για την αποφοίτηση της κόρης του από το πανεπιστήμιο του Σεντ Άντριους.

Στην ερώτηση για το ποια θα είναι η αντίδραση του πολιτικού συστήματος μετά από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Μιχάλης Κοσμίδης μάς είπε ότι –από την στιγμή που θα γίνει σαφές το αποτέλεσμα– δεν τίθεται ζήτημα ότι θα υπάρξει αναγνώρισή του.

Όπως σημείωσε, το ερώτημα που τίθεται αφορά στη διαφορά. Αν αυτήν είναι μικρή της τάξης των 1-2 ποσοστιαίων μονάδων, ενδέχεται το ηττημένο στρατόπεδο να θεωρήσει το αποτέλεσμα επισφαλές, ζητώντας επανάληψη της διαδικασίας στο μέλλον.

Παρόμοια εξέλιξη μπορεί να προκύψει, αν φανεί ότι υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στα δημογραφικά ευρήματα της προσέλευσης, δίνοντας την ευκαιρία στην άλλη πλευρά να υποστηρίξει ότι η όποια εξέλιξη δεν εκφράζει την κοινή γνώμη.

Το μέλλον των Συντηρητικών

Όσον αφορά στις πολιτικές διεργασίες, τα μάτια είναι όλα στραμμένα στον Ντέιβιντ Κάμερον. Αν κερδίσει την αναμέτρηση, θα παραμείνει σχετικά ασφαλής. Εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να επανενώσει το κόμμα του ή ακόμα θα επαναφέρει τον Μπορίς Τζόνσον σε κάποια καλή θέση –ίσως και υπουργική–, ακριβώς για να δείξει ότι το κόμμα παραμένει ενωμένο πριν από το συνέδριο του φθινοπώρου και, κυρίως, ότι παραμένει ικανό να κυβερνήσει.

Άλλοι εκτιμούν ότι η ευρωσκεπτικιστική πτέρυγα των Τόρηδων θα θέσει θέμα ηγεσίας. Σε κάθε περίπτωση, η μάχη της επόμενης ημέρας ανήκει στους Συντηρητικούς, στο πώς θα κρατήσουν το κόμμα τους ενωμένο.

Αν, τελικά, επικρατήσει το Brexit, το μέλλον του Κάμερον είναι προδιαγεγραμμένο. Θα υπάρξει αμφισβήτηση της ηγεσίας του, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς όποια νέα κυβέρνηση υπό τον όποιο νέο πρωθυπουργό θα πρέπει να ακολουθήσει μια διαδικασία εξόδου.

Το σενάριο αυτό είναι θεωρητικό, από τη στιγμή που το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα. Η κυβέρνηση και οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να αποφασίσουν την παραμονής της χώρας στην ΕΕ, αν βεβαίως είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν παράλληλο το μεγάλο πολιτικό κόστος μιας τέτοιας απόφασης.

Τελικά, το βασικό πρόβλημα στην υπόθεση και αυτό που καταλογίζουν στον Ντέιβιντ Κάμερον είναι ότι με μικροπολιτικές διαδικασίες άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Μπορεί να κλείσει σήμερα, μπορεί να παραμείνει ανοιχτός, προκαλώντας προβλήματα και στο μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ