ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικό δημοψήφισμα: Ανταπόκριση δημ/φου Μ. Κοσμίδη από το Λονδίνο

Βρετανικό δημοψήφισμα: Ανταπόκριση δημ/φου Μ. Κοσμίδη από το Λονδίνο
REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Η αβεβαιότητα παραμένει για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, ακόμα και μετά το κλείσιμο της κάλπης και τη δημοσίευση των πρώτων δημοσκοπήσεων, με τους οπαδούς της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ να μοιάζει να έχουν το προβάδισμα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Yougov το Remain προηγείται με 52% έναντι 48% του Vote Leave. Η μικρή διαφορά εντάσσεται όμως στα πλαίσια του στατιστικού λάθους και οι δηλώσεις όλων των πολιτικών ως τώρα είναι επιφυλακτικές.

Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο συγκεχυμένη καθώς η εκστρατεία Leave EU που συνδέεται με το UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, λέει πως δική της δημοσκόπηση δείχνει ακριβώς την αντίστροφη εικόνα με 52% να τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 48% υπέρ της παραμονής.

Το βέβαιο είναι πως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η προσέλευση των ψηφοφόρων υπήρξε εξαιρετικά υψηλή παρά την κακοκαιρία που δημιούργησε προβλήματα σε πολλές περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι πως στο Γιβραλτάρ η συμμετοχή έφτασε το 84%. Είναι όμως νωρίς ακόμα για να πει κανείς ποιον ευνοεί αυτή η κατά τα φαινόμενα υψηλή προσέλευση στις κάλπες.

Πάντως οι αγορές φαίνεται να αντιδρούν σε παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ στέλνοντας τη στερλίνα στην υψηλότερη εδώ και ένα χρόνο ισοτιμία της έναντι του δολαρίου.

Στο πολιτικό πεδίο, άρχισε ήδη η προσπάθεια αποκατάστασης της ενότητας του Συντηρητικού κόμματος με πάνω από 80 ευρωσκεπτικιστές βουλευτές των Τόριδων -ανάμεσά τους και ο Μπόρις Τζόνσον- να στέλνουν ανοιχτή επιστολή στην Telegraph εκφράζοντας τη στήριξή τους προς τον Ντέιβιντ Κάμερον.

Όπως και να’χει, η νύχτα προβλέπεται μακρά με μια σαφέστερη εικόνα διαγράφεται μετά τις 6 το πρωί ώρα Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ