ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: νύχτα Ευρώπης, αυγή Βρετανίας

Brexit: νύχτα Ευρώπης, αυγή Βρετανίας
REUTERS/Reinhard Krause

Κόντρα στα προγνωστικά της τελευταίας στιγμής και αψηφώντας τις προειδοποιήσεις Ευρωπαίων και υποστηρικτών της παραμονής, οι Βρετανοί αποφάσισαν έναν διαφορετικό δρόμο για τη χώρα τους. Αυτόν ο οποίος προϋποθέτει ότι σταδιακά θ' αφήσουν το "χέρι" της ΕΕ που επί χρόνια κρατούν.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι Βρετανοί -όσοι υποστήριζαν την παραμονή στην ΕΕ- που κοιμήθηκαν νωρίς και ήσυχοι πως το χάραμα δεν θα έφερνε τη συγκλονιστική αλλαγή που φοβούνταν. Η αυγή τους διέψευσε.

Στις 00.01 τα ξημερώματα της Παρασκευής, το ρεπορτάζ του Skynews άφηνε λίγα περιθώρια ανατροπής, καθώς το Bremain εμφανιζόταν ως το ακλόνητο φαβορί για την επικράτηση με το ποσοστό του στο 52%. Και λίγο αργότερα, αφού πια και ο ίδιος ο Νάιτζελ Φάρατζ είχε αποδεχθεί με δηλώσεις την ήττα του Brexit, όλα έμοιαζαν με τυπική διαδικασία. 'Ενα παραπάνω καθώς υπήρχαν δημοσκοπήσεις που έδιναν διαφορά μέχρι και οκτώ μονάδων (54% το Bremain έναντι 46% του Brexit).

Το Brexit είναι γεγονός

Με ποσοστό 51,90% (17.410.742 ψήφοι) έναντι 48,10% (16.141.241), οι Βρετανοί αποφάσισαν να πορευτούν μόνοι τους, σοκάροντας τις Βρυξέλλες, τους Ευρωπαίους πολιτικούς, τις αγορές και τον ίδιο τον Ντέιβιντ Κάμερον που λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προανήγγειλε την παραίτητησή του.

Στις δηλώσεις του έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ 10, αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα λέγοντας ότι ο βρετανικός λαός αποφάσισε να ακολουθήσει διαφορετικό μονοπάτι από αυτό που πρότεινε ο ίδιος, κατά συνέπεια θα πρέπει να επιλεγεί άλλος πρωθυπουργός.

Ο Κάμερον θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός τους επόμενους τρεις μήνες ενώ δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να «σταθεροποιήσει το καράβι».

Παραιτήθηκε ο Ντέιβιντ Κάμερον

Σειρά άρχισαν να παίρνουν ένας-ένας οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, οι οποίοι, εμφανώς αμήχανοι, προσπαθούσαν άλλοι να δώσουν εξήγηση σε αυτό που συνέβη, άλλοι να καθησυχάσουν τον κόσμο, άλλοι να πουν με δικά τους λόγια ότι οι Βρετανοί έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη με την ψήφο τους.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν από τους πρώτους που τοποθετήθηκαν, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, απογοητευμένος από την εξέλιξη. «Θα επιθυμούσα ένα άλλο αποτέλεσμα. Πιστεύω όμως ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη».

Σόιμπλε: Είμαι απογοητευμένος...

Ακολούθησαν Ματέο Ρέντσι, Μαρκ Ρούτε, Γερούν Ντάισελμπλουμ και δεκάδες άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί -καθώς και η Άνγκελα Μέρκελ.

Ρέντσι: Πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη

Ντάισελμπλουμ: Η Ευρώπη δεν βρίσκεται σε πανικό

Ρούτε: Μη αναστρέψιμη η απόφαση των Βρετανών

Η Γερμανίδα καγκελάριος εστίασε στις συνθήκες που θα οδηγήσουν τη Μ. Βρετανία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην ασάφεια που υπάρχει γύρω από την έξοδο ενός κράτους-μέλους από την Ε.Ε.

Μέρκελ: Ασαφές το πλαίσιο που γίνεται η έξοδος ενός κράτους - μέλους από την Ε.Ε

Οι δηλώσεις του Α. Τσίπρα για το Brexit

«Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δέχτηκε σημαντικό πλήγμα. Η απόφαση του βρετανικού λαού είναι σεβαστή αλλά επιβεβαιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση, κρίση ταυτότητας και στρατηγικής για την Ευρώπη» είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό είτε θα είναι η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς μας».

Αποτελέσματα Brexit: Η Ευρώπη δέχτηκε ένα σημαντικό πλήγμα, λέει ο Τσίπρας

Η τοποθέτηση του Ομπάμα

Πολιτική εκμετάλλευση από ακροδεξιούς

Ήταν εξαρχής δεδομένο ότι ακροδεξιά κόμματα και οι επικεφαλής τους δεν θα άφηναν την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Το Brexit και η επικράτησή του έδωσαν την καλύτερη ασίστ για να ξεκινήσουν φωναχτά ή ψιθυριστά συζητήσεις για δημοψηφίσματα και αλλού.

«Μαύρη Παρασκευή» στις διεθνείς χρηματαγορές ελέω Brexit

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ για το Brexit

«Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει πρόσθετη ρευστότητα, εάν χρειασθεί, σε ευρώ και ξένα νομίσματα. Έχει προετοιμασθεί για το ενδεχόμενο αυτό, σε στενή επαφή με τις τράπεζες που επιβλέπει και θεωρεί ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικό σε όρους κεφαλαίων και ρευστότητας», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και προσθέτει:

«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να εκπληρώνει το καθήκον της να διασφαλίζει σταθερότητα των τιμών και χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη».

Με απώλειες 13,4% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών

Την τρίτη χειρότερη επίδοση στη σύγχρονη ιστορία του κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεχόμενο «σεισμική δόνηση» από το Brexit.

Η ελληνική κεφαλαιαγορά έκλεισε με απώλειες 13,4% με τον τραπεζικό δείκτη να χάνει συνολικά 29,68% σε ημερήσια βάση. Η αγορά υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου 2016, ενώ σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση απώλεσε κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη των 5 δισ. ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 534,78 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 13,42%.Η αξία των συναλλαγών παρουσιάστηκε αυξημένη και ανήλθε στα 161,671 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 300.490.431 μετοχές. Ανοδικά κινήθηκαν 11 μετοχές, 105 πτωτικά και 10 παρέμειναν σταθερές.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 8,83%, από τις αρχές του έτους υποχωρεί κατά 15,30%, ενώ από τις αρχές Ιουνίου σημειώνει πτώση 17,55%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ