ΚΟΣΜΟΣ

Αρχές του 2019 βλέπει βουλευτής την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.

Αρχές του 2019 βλέπει βουλευτής την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.

Η Βρετανία πρέπει να αποφασίσει την θέση της και να ξεκινήσει τις συνομιλίες με στόχο της αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές του 2019, υποστηρίζει ο Συντηρητικός βουλευτής και υπέρμαχος της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., Λάιαμ Φοξ.

«Κατά συνέπεια, για μένα, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δούμε μια διαδικασία που σηματοδοτεί την έξοδό μας από την Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου του 2019. Αυτό είναι ένα λογικό χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο Φοξ σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο BBC.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα πως το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο διχάστηκε ανάμεσα στην άποψη υπέρ της παραμονής και στην άποψη κατά της παραμονής, θα πρέπει μείνει ως έχει μέχρι την τοποθέτηση νέου πρωθυπουργού.

«Προφανώς ο νέος πρωθυπουργός θα επιλέξει το νέο υπουργικό συμβούλιο, όμως μέχρι τότε πρέπει όλοι τα παραμείνουμε στα χαρτοφυλάκιά μας», δήλωσε ο Χάμοντ στον τηλεοπτικό σταθμό ITV.

Όταν ο ίδιος ρωτήθηκε σχετικά με το Γιβραλτάρ, για το οποίο η Ισπανία πρότεινε συγκυριαρχία με την Μεγάλη Βρετανία, ο Χάμοντ είπε:

«Θα είμαστε λιγότερο σε θέση να προστατέψουμε τα συμφέροντα του Γιβραλτάρ αν δεν είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Το Γιβραλτάρ εξαρτάται από χιλιάδες και χιλιάδες Ισπανούς εργάτες που διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά και οποιαδήποτε αλλαγή σε αυτή την ροή μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επιζήμια στην οικονομία του Γιβραλτάρ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ