ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ δεν αναμένει αίτημα αποχώρησης από τον Κάμερον στη σύνοδο κορυφής

Η ΕΕ δεν αναμένει αίτημα αποχώρησης από τον Κάμερον στη σύνοδο κορυφής
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον παρακολουθεί τους εορτασμούς για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων (Armed Forces Day National Event – AFDNE) στο Κλίθορπς (Cleethorpes), θέρετρο στο Λίνκονσιρ (Lincolnshire), το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016. Η AFDNE γιορτάζεται –από το 2006 ως Ημέρα των Βετεράνων και από το 2009 με το σημερινό της όνομα– το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου κάθε έτους. Στο Λίνκονσιρ, επικράτησε το Brexit με ποσοστό 56,9% Owen Cooban/MOD Crown Copyright/Handout via REUTERS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναμένει από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον (David Cameron) την ενεργοποίηση του μηχανισμού για την έναρξη της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων του Brexit, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Ντόναλντ Τουσκ (Donald Tusk) έχει από την Παρασκευή συγκαλέσει άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη, όπου οι «27» θα συζητήσουν τις πολιτικές και πρακτικές συνέπειες του Brexit και τη «διαδικασία διαζυγίου», όπως προβλέπεται στο άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Την προηγουμένη ημέρα Τρίτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει προσκληθεί σε δείπνο για να εξηγήσει την κατάσταση στη χώρα του μετά από το δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης και να ανταλλαχθούν απόψεις με την ευρωπαϊκή ηγεσία.

Σε συνέντευξή του στην Blld, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς (Martin Schulz) δήλωσε ότι «η σύνοδος κορυφής της Τρίτης είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή» για να καταθέσει το Λονδίνο το αίτημα αποχώρησης, τονίζοντας ότι «η τακτική της καθυστέρησης είναι απαράδεκτη».

Τελικά, όμως, τα πράγματα δεν φαίνεται ότι θα εξελιχθούν έτσι.

«Αναμένουμε από τον πρωθυπουργό Κάμερον να παρουσιάσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, δεν αναμένουμε σε αυτό το στάδιο ο Κάμερον να ενεργοποιήσει το άρθρο 50», τόνισε ο αξιωματούχος.

Ο Κάμερον ανακοίνωσε την παραίτησή του την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit. Διευκρίνισε, όμως, ότι αυτή θα υποβληθεί τον Οκτώβριο και πως τη διαδικασία εξόδου θα πρέπει να αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει.

Οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να επιβάλλουν οτιδήποτε σχετικό στο Λονδίνο.

Όπως, εξάλλου, προβλέπει το άρθρο 50:

(...) Το κράτος–μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ένωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ένωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ενωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

3. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.

4. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.

Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Αρθρο 238(3) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

5. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ενωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ