ΚΟΣΜΟΣ

Απερρίφθη η μήνυση του Σνόουντεν κατά της Νορβηγίας

Απερρίφθη η μήνυση του Σνόουντεν κατά της Νορβηγίας
REUTERS

Μήνυση κατά του νορβηγικού κράτους από τον Έντουαρντ Σνόουντεν απέρριψε σήμερα δικαστήριο της Νορβηγίας.

Τον περασμένο Απρίλιο η νομική εταιρεία που εκπροσωπεί τον Σνοούντεν είχε ανακοινώσει την υποβολή μήνυσης σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ελεύθερη διέλευση για τον Σνοούντεν από σκανδιναβική χώρα χωρτίς να κινδυνεύει να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Ο Έντουαρντ Σνοόυντεν, έχει λάβει πρόσκληση προκειμένου να του απονεμηθεί βραβείο για την ελευθερία του λόγου, σε τελετή απονομής από τη νορβηγική ένωση συγγραφέων PEN International, στη Νορβηγία. Φοβήθηκε πως τυχόν παρουσία του στην τελετή θα προκαλούσε την έκδοση του στις ΗΠΑ.

Ο 32χρονος Αμερικανός, ο οποίος διώκεται από τις αρχές των ΗΠΑ για κατασκοπεία, προσέφυγε στη Ρωσία το 2013 και η Μόσχα του έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει επισύρουν ποινή κάθειρξης 30 ετών στην πατρίδα του.

Ο Σνόουντεν έκλεψε πολλά απόρρητα έγγραφα ενόσω εργαζόταν στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) ενώ παρέδωσε πολλές εκατοντάδες από τα έγγραφα αυτά σε δημοσιογράφους, οι οποίοι αποκάλυψαν πως η NSA επιδιδόταν σε κατασκοπεία τεράστιου εύρους, σηματοδοτώντας ένα από τα μεγαλύτρα σκάνδαλα κατασκοπείας στη σύγχρονη παγκόσμια ιστορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ