ΚΟΣΜΟΣ

Συγγνώμη του Ερντογάν στον Πούτιν για την κατάρριψη του μαχητικού

Συγγνώμη του Ερντογάν στον Πούτιν για την κατάρριψη του μαχητικού
Reuters/Umit Bektas

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέστειλε ένα γράμμα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητώντας συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Russia Today, το Κρεμλίνο έκανε γνωστό ότι ο Ερντογάν απέστειλε το γράμμα στον Πούτιν, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο χωρών μετά την κατάρριψη του μαχητικού. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο, Dmitry Peskov, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να αποκατασταθούν οι σχέσεις ΤουρκίαςΡωσίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων της Άγκυρας με το Ισραήλ, κάνει την πρώτη προσπάθεια να αποκαταστήσει τις σχέσεις και με τη Ρωσία οι οποίες μετά την κατάρριψη του μαχητικού βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο το ρωσικό μαχητικό SU-24 κατερρίφθη από τα τουρκικά F 16. Μετά την κατάρριψη οι δύο πιλότοι έπεσαν με τα αλεξίπτωτά τους. Ο ένας εκ των πιλότων, Όλεγκ Πεσκόφ, γαζώθηκε με σφαίρες όταν έπεσε με το αλεξίπτωτο.

Η Άγκυρα κατήγγειλε ρωσική παραβίαση του εναέριου χώρου της ενώ το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «αβάσιμη προπαγάνδα».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε γνωστό ότι ρωσικό μαχητικό τύπου SU-34 παραβίασε τον εναέριο χώρο της, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το σημείο στο οποίο παρατηρήθηκε η παραβίαση. Σύμφωνα με την πλευρά της Άγκυρας, οι πιλότοι του αεροσκάφους προειδοποιήθηκαν «επανειλημμένα» στα αγγλικά και στα ρωσικά, προκειμένου να απομακρυνθούν από τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε την Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη κάνοντας λόγο για «ανεξήγητη ενέργεια» και «ύπουλη μαχαιριά στην πλάτη από αυτούς που πιστεύαμε ότι είναι σύμμαχοι και εταίροι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Μάλιστα, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε στην κατάρριψη του μαχητικού σημειώνοντας ότι «δεν περιμέναμε ποτέ ότι ένα τουρκικό μαχητικό θα μπορούσε να καταρρίψει ένα δικό μας».

«Αν το ξέραμε θα κάναμε τα πράγματα αλλιώς από την αρχή. Δεν συνετρίβη μόνο το αεροσκάφος αλλά πυροβόλησαν και τον πιλότο. Αυτό είναι ένα έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Δεν ακούσαμε τις εξηγήσεις της τουρκικής ηγεσίας, δεν μας είπαν τίποτα για αποζημίωση. Εμείς κάναμε το παν για να έρθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και η φιλία του ρωσικού και του τουρκικού λαού ανήλθε σε πολύ υψηλό επίπεδο και αυτό το εκτιμούμε πολύ. Ακόμα και τώρα δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό. Δεν χρειάζονται μόνο δηλώσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων αλλά πρέπει και να γίνει κάτι. Εμείς είμαστε σε επαφή με του εταίρους μας, ξέρουν την απάντησή μας. Ακόμα περιμένουμε εξηγήσεις αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής» τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ