ΚΟΣΜΟΣ

Η βρετανική task force για το Brexit

Η βρετανική task force για το Brexit
REUTERS/Stefan Wermuth

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τη συγκρότηση "ειδικής ομάδας" που θα προετοιμάσει το Brexit καθώς και τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον.

Η εκπρόσωπός του πρωθυπουργού δήλωσε ότι ο Κάμερον συγκρότησε μια ομάδα στην οποία μετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα αναλάβουν να βοηθήσουν τον διάδοχό του να διαπραγματευτεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά να διερευνήσει και τις επιλογές για το μέλλον της εκτός της Ένωσης. Ένα από τα μέλη της θα είναι και ο Όλιβερ Λέτγουιν, βουλευτής και στενός φίλος του τωρινού πρωθυπουργού.

Η παραίτηση του Κάμερον έχει πυροδοτήσει μια κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος. Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου, τον Μπόρις Τζόνσον -που θεωρείται το μεγάλο φαβορί για τη διαδοχή- όμως ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με νυν υπουργούς που θα διεκδικήσουν και αυτοί την αρχηγία του κόμματος και την πρωθυπουργία.

Επίσης, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Αντί για αυτό, ο Κάμερον ζήτησε να υπάρξει ενότητα τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη χώρα.

"Η κυβέρνηση χρειάζεται τώρα να επικεντρωθεί στο να κάνει ό,τι μπορεί για να προετοιμάσει τη διαπραγμάτευση για την αποχώρησή μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το δεύτερο δημοψήφισμα που ζητεί η Σκωτία για την ανεξαρτησία της, η εκπρόσωπος του Κάμερον αναφέρει:

Η άποψη του πρωθυπουργού δεν έχει αλλάξει. Έγινε ένα νόμιμο, δίκαιο και αποφασιστικό δημοψήφισμα πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Οι λόγοι για την παραμονή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι και σήμερα τόσο ισχυροί όσο ήταν και πριν από 18 μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ