ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Γιατί είστε εδώ; Ρώτησε τους ευρωβουλευτές του UKIP (vid)

Γιούνκερ: Γιατί είστε εδώ; Ρώτησε τους ευρωβουλευτές του UKIP (vid)
REUTERS/ ERIC VIDAL

Στους ευρωβουλευτές του ευρωσκεπτιστικού κόμματος UKIP απευθύνθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους οποίους ρώτησε γιατί παραβρέθηκαν στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

“Πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία της Βρετανίας και τον τρόπο που εξέφρασε την άποψή της”, είπε ο Γιούνκερ κατά τη σύνοδο του Ευρωκοινοβουλίου που συζητά τις επιπτώσεις του Brexit στην Ε.Ε. και καταχειροκροτήθηκε από τους ευρωβουλευτές του UKIP.

“Αυτή είναι η τελευταία φορά που χειροκροτείτε εδώ και σε έναν βαθμό είμαι πραγματικά έκπληκτος που είστε εδώ. Παλεύετε για την έξοδο. Ο βρετανικός λαός ψήφισε για την έξοδο. Γιατί είστε εδώ;”, τους ρώτησε, σχολιάζοντας το χειροκρότημά τους.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, δεν θα ζητήσει συγγνώμη για το γεγονός ότι είναι λυπημένος με το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Δεν είμαι ρομπότ, δεν είμαι ένας γκρίζος γραφειοκράτης”.

Σημειώνεται ότι πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Φάρατζ προσέγγισε τον πρόεδρο της Κομισιόν και οι δυο τους είχαν σύντομη συνομιλία σε χαλαρό ύφος. Όταν ο Βρετανός πολιτικός έστρεψε την πλάτη του να φύγει, ο Γιούνκερ του έδωσε ένα πεταχτό φιλί στο μάγουλο, μεταδίδει το Reuters.

Ο Γιούνκερ, κατά την ομιλία του κάλεσε τη Βρετανία να εξηγήσει άμεσα τι θέλει από την Ε.Ε. στο πλαίσιο της νέας τους σχέσης και επανέλαβε ότι έχει ζητήσει από τους επιτρόπους του να μην έχουν προκαταρκτικές συνομιλίες με Βρετανούς αξιωματούχους, μέχρι το Λονδίνο να μπει στον διετή μηχανισμό για την έξοδο από την Ε.Ε.. “Καμία διαπραγμάτευση”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, απαντώντας στις φωνές -στον γερμανικό Τύπο- που ζητούν παραίτησή του μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, υπογράμμισε: “Δεν είμαι ούτε κουρασμένος ούτε άρρωστος, όπως λένε οι γερμανικές εφημερίδες. Θα παλέψω μέχρι την τελευταία μου πνοή για μία Ενωμένη Ευρώπη”.

Ο Γιούνκερ μιλούσε από ένα έδρανο δίπλα σε αυτό που κάθεται ο επικεφαλής του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ