ΚΟΣΜΟΣ

Βαθμιαίο τερματισμό των κυρώσεων κατά της Μόσχας ψήφισε η αυστριακή Βουλή

Βαθμιαίο τερματισμό των κυρώσεων κατά της Μόσχας ψήφισε η αυστριακή Βουλή
REUTERS/Maxim Shipenkov

Υπέρ ενός βαθμιαίου τερματισμού των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας τάσσεται η Αυστρία, με σχετικό ψήφισμα της αυστριακής Βουλής.

Το σχετικό αίτημα είχαν υποβάλει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Το αίτημα, που προβλέπει σταδιακή άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανάλογα με την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ, υπερψηφίστηκε από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, καθώς και από το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Πρασίνων.

Μιλώντας στη Βουλή, ο Καρλχάιντς Κοπφ του Λαϊκού Κόμματος, επισήμανε πως οι Συμφωνίες του Μινσκ για τη διευθέτηση της διένεξης μεταξύ της Ουκρανίας και των φιλορώσων αυτονομιστών ελάχιστα έχουν εφαρμοστεί έως σήμερα. Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό και ως εκ τούτου πρέπει να εξεταστεί εάν με μία σταδιακή διαδικασία θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή των Συμφωνιών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, εξέφρασε τη λύπη του για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας που προτάθηκαν πρόσφατα, χωρίς να προηγηθεί κάποια συζήτηση. Ταυτόχρονα, ζήτησε να ενισχυθούν οι επαφές με τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, κατέθεσε δικό του αίτημα με το οποίο ζητούσε από την αυστριακή κυβέρνηση να απαιτήσει την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, κάτι που δεν υποστηρίχθηκε από καμία άλλη παράταξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ