ΚΟΣΜΟΣ

Π. Βαλασόπουλος: Η Μέρκελ δεν βιάζεται όσο οι άλλοι για την έξοδο των Βρετανών

Π. Βαλασόπουλος: Η Μέρκελ δεν βιάζεται όσο οι άλλοι για την έξοδο των Βρετανών
REUTERS/Hannibal Hanschke

Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες, στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν φύγει για τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ εκφώνησε λόγο στη γερμανική Βουλή εξηγώντας ποια στάση θα κρατήσει η Γερμανία στη Σύνοδο.

Ο δημοσιογράφος Παντελής Βαλασόπουλος, μεταδίδει για το CNN Greece, για όσα είπε η Άνγκελα Μέρκελ στους Γερμανούς βουλευτές.

«Η Καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει για τη Μεγάλη Βρετανία, μία επιλεκτική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να γίνουν είπε: Οι Βρετανοί φίλοι μας δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες. Αν θέλουν να έχουν και μετά την έξοδο πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει, όπως και η Νορβηγία, να αποδεχτούν την ελευθερία διακίνησης ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων» ανέφερε ο δημοσιογράφος και εξήγησε:

«Ήθελε να κάνει ξεκάθαρο στους Βρετανούς ότι αν φύγουν, έφυγαν. Αν θέλουν να μείνουν μέσα και ακόμα έχουν καιρό να επιλέξουν κάτι τέτοιο, θα μείνουν μέσα».

Σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλο «η Καγκελάριος δεν φαίνεται να βιάζεται για μία έξοδο των Βρετανών, σε αντίθεση με τον πρόεδρο Ολάντ και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας , Ματέο Ρέντσι.

Η Καγκελάριος Μέρκελ – αυτό το είδαμε και στην ελληνική κρίση – θέλει να πάνε τα πράγματα βήμα – βήμα και να είναι πολύ προσεκτική. Γιατί, όπως λένε στο Βερολίνο αυτές είναι καταστάσεις τις οποίες δεν έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν και θα ήταν καλύτερα να είμαστε προσεκτικοί. Βέβαια οι άλλες χώρες πιέζουν για να γίνουν τα πράγματα πολύ γρήγορα».

Θα είναι μία πολύ δύσκολη νύχτα για τον Ντέιβιντ Κάμερον αυτό λένε και στο Βερολίνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ