ΚΟΣΜΟΣ

Ημέρα εθνικού πένθους η 29η Ιουνίου για τη Τουρκία

Ημέρα εθνικού πένθους η 29η Ιουνίου για τη Τουρκία
REUTERS/Jayanta Dey

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε η 29η Ιουνίου, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης που στοίχισε τη ζωή σε 41 ανθρώπους.

Οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες αυτή τη μέρα, όπως ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή. Τον περασμένο Οκτώβριο, παρόμοια απόφαση είχε ληφθεί έπειτα από τη διπλή επίθεση καμικάζι που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 103 ανθρώπους στο κέντρο της Άγκυρας.

Συνολικά είναι η πέμπτη επίθεση καμικάζι μέσα σε ένα χρόνο που γίνεται στην Τουρκία, και όπως αναφέρει η Άγκυρα, όλες έχουν τη σφραγίδα του Ισλαμικού κράτους.

Εδώ κι έναν χρόνο, επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, που έχουν προκαλέσει τον θάνατο 200 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων, έχουν προκαλέσει σημαντική μείωση στον τουρισμό. Οι αφίξεις τουριστών μάλιστα, βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 22 ετών. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ζημιά στη βιομηχανία και την τουρκική οικονομία, σχεδόν 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η επίθεση το βράδυ της Τρίτης στο αεροδρόμιο δεν ήταν τυχαία –σημειώνει η Τουρκία- καθώς έχει αρχίσει η αργία του μπαϊράμ, η οποία αποτελεί ευκαιρία για ταξίδια, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και η θερινή περίοδος.

Το Ισλαμικό Κράτος - εφόσον επιβεβαιωθεί η ευθύνη του-"έπληξε το δεύτερο πιο εμβληματικό σημείο της Κωνσταντινούπολης μετά την πλατεία Ταξίμ", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος για την Τουρκία στο Washington Institute.

Με την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, στόχος γίνονται οι αερομεταφορές και η εταιρεία Turkish Airlines -αναφέρει ο ερευνητής- καύχημα της σύγχρονης Τουρκίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία διαθέτει έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους στον κόσμο.

Το αεροδρόμιο είναι το κέντρο της Turkish Airlines, της μοναδικής τουρκικής εταιρείας που είναι γνωστή στο εξωτερικό, και το κέντρο της βιομηχανίας του τουρισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ