ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Μετά το μακελειό ψάχνουν τους πάντες και τα πάντα

Τουρκία: Μετά το μακελειό ψάχνουν τους πάντες και τα πάντα
REUTERS/Osman Orsal

Με όλα τα διαθέσιμα μέσα και όλους τους τρόπους οι αστυνομικές Αρχές της Τουρκίας προσπαθούν να εντοπίσουν τους πιθανούς συνεργάτες των φυσικών αυτουργών της σφαγής στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης.

Οι φωτογραφίες των δύο δραστών, που είδαν το φως της δημοσιότητας, μελετώνται από τις Αρχές που προσπαθούν να τους ταυτοποιήσουν και να βρουν τους ανθρώπους, εντός της Τουρκίας, που πιθανώς να τους βοήθησαν να οργανώσουν τη βομβιστική επίθεση. Η τουρκική αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει τους συνεργάτες τους και ενδεχομένως τις γιάφκες των τρομοκρατών για να συνθέσουν το παζλ της πολύνεκρης επίθεσης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι νεκροί ανέρχονται στους 41, εκ των οποίων οι 36 έχουν ταυτοποιηθεί ενώ οι τραυματίες είναι 147. Οι 23 από τους νεκρούς είναι Τούρκοι και οι 13 ξένοι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των τουρκικών Αρχών. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και οι τρεις δράστες της επίθεσης.

1 copy

Αυτοί είναι οι δράστες του μακελειού της Κωνσταντινούπολης

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι πρώτες φωτογραφίες των δραστών που σκόρπισαν τονθάνατο στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Πρόκειται για δύο άνδρες, οι οποίοι, όπως φαίνεται φωτογραφίες, περπατούσαν αμέριμνα στοαεροδρόμιο πριν προκαλέσουν το μακελειό.

Ο ένας εικονίζεται στην είσοδο του αεροδρομίου και φαίνεται να σηκώνει τον αντίχειρά του, κάνοντας, ενδεχομένως, σήμα σε κάποιον άλλον. Πίσω του περπατά ένας πιλότος, κρατώντας τη βαλίτσα του.

1

Πηγή: hurriyet

Ο άλλος δράστης φαίνεται να περπατά μέσα στο αεροδρόμιο και να βγάζει το καλάνσικοφ ενώ γύρω του ο κόσμος, έντρομος προσπαθεί να κρυφτεί.

2 copy

Πηγή: hurriyet

Μ. Κωστίδης: Τώρα που αντιστρέφονται οι ρόλοι αρχίζουν τα αντίποινα από τους τζιχαντιστές

Για αδυναμία εξασφάλισης ασφάλειας στην Τουρκία από τις μυστικές υπηρεσίες και από την τουρκική κυβέρνηση, κάνει λόγο στο CNN Greece ο κ. Μανώλης Κωστίδης,δημοσιογράφος και ειδικός στα τουρκικά θέματα, ο οποίος επισημαίνει ότι υπάρχει μια διάχυτη απογοήτευση στον κόσμο.

“Υπάρχει φόβος και προβληματισμός για την ασφάλεια στη χώρα, καθώς η τουρκική κυβέρνηση όλο λέει ότι θα καταπολεμήσει την τρομοκρατία, αλλά δεν έχει συμβεί τίποτα”, σημειώνει χαρακτηριστικά και αναφέρει τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα στη χώρα τα δύο τελευταία χρόνια από το PKK και το Ισλαμικό Κράτος.

Από τη στιγμή που η Τουρκία πάει να κλείσει τόσα κεφάλαια –προχθές υπέγραψε συμφωνία με το Ισραήλ για να επαναφέρει τις σχέσεις στο επίπεδο του 2010, ενώ σήμερα είχε συνομιλία με τον Πούτιν όπως είχε προγραμματιστεί, φαίνεται ότι ανοίγει ένα μέτωπο με το ισλαμικό κράτος, επισημαίνει ο κ. Κωστίδης και υπενθυμίζει ότι στο παρελθόν θεωρούνταν ότι τουλάχιστον αν δεν στήριζε, ανέχονταν την παρουσία του ισλαμικού κράτους εντός της Τουρκίας.

Τώρα όμως που σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ με τη Ρωσία, αρχίζει να καταπολεμά ή να στέλνει μήνυμα ότι θα καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος αρχίζουν τα αντίποινα από τους τζιχαντιστές που βρίσκονται στην Τουρκία, αναφέρει και υπενθυμίζει ότι τουλάχιστον 5.000 τούρκοι πολίτες έχουν εναχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

"Τώρα που αντιστρέφονται οι ρόλοι, τώρα οι τζιχαντιστές χτυπούν στόχους εντός της Τουρκίας, που προφανώς θέλουν να στείλουν κάποιο μήνυμα στον Ερντογάν", υπογραμμίζει.

Όπως επισημαίνει, ένας από τους λόγους που ο τούρκος πρόεδρος θέλει να κλείσει τα κεφάλαια με τα προβλήματα με τη Ρωσία και το Ισραήλ είναι το οικονομικό, καθώς σημειώνεται ραγδαία πτώση στις αφίξεις των ξένων στην Τουρκία.

(Ακούστε εδώ)

Στ. Μπερμπεράκης: Υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι οι επιθέσεις θα ενταθούν

Για τρομοκρατικό κλίμα στην Τουρκία κάνει λόγο στο CNN Greece ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής τουρκικής εφημερίδας στην Ελλάδα κ. Στέλιος Μπερμπεράκης, γιατί εδώ και αρκετούς μήνες περίπου κάθε μήνα μια φορά γίνεται μια επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Ο ίδιος τονίζει ότι υπάρχει μια διάχυτη ανησυχία ότι θα ενταθούν ακόμα πιο πολύ οι επιθέσεις, όπως λένε και οι Τούρκοι αναλυτές και ακαδημαϊκοί, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Καθώς η Τουρκία προσπαθεί να τα βρει με τη Ρωσία και με το Ισραήλ , τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα χειρότερα γιατί

όλες οι ενδείξεις είναι ότι αυτή η τελευταία και η προτελευαία επίθεση έχουν γίνει από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι θεωρούν μεν την Τουρκία μουσουλμανική χώρα, αλλά όχι τόσο μουσουλμανική ούτως ώστε να τους υποστηρίξει. Τους ενοχλεί πάρα πολύ ότι η Τουρκία τα φτιάχνε ι με τη Ρωσία και το Ισραήλ υπογραμίζει.

Χαρακτηριστικό του κλίματος όπως μας λέει, είναι ότι οι Τούρκοι τον έχουν κατηγορήσει ότι οι ίδιοι θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό και εκείνος τολμά να στείλει τον 19χρονο γιο του να σπουδάσει στην Τουρκία.

Αν θέλουν να χτυπήσουν οι τρομοκράτες χτυπάνε και δεν τους αγγίζει καμιά ασφάλεια”, τονίζει ο ίδιος σχετικά με την ασφάλεια του αεροδρομίου στην Τουρκία, ενώ όπως λέει οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας ειδοποιούν τους υπηκόους τους να είναι προσεκτικοί γιατί ενδέχεται κάθε τόσο να γίνει μια τρομοκρατική επίθεση.

(Ακούστε εδώ)

Σ. Ρούσσος: Η Τουρκία θα επιδιώξει να κλείσει άμεσα τα ανοιχτά μέτωπα της (aud)

Η Τουρκία θα προσπαθήσει να κλείσει γρήγορα τα μέτωπα που έχει με χώρες όπως το Ισραήλ και η Τουρκία και να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με παραδοσιακούς συμμάχους όπως οι ΗΠΑ , ύστερα από το χτύπημα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης , τονίζει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σωτήρης Ρούσσος.

Μιλώντας στο CNN Greece o κ. Ρούσσος επισημαίνει πως αναμένει ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του ISIS. «Π.χ ίσως αρχίσει να αντιμετωπίζει θετικότερα τους Κούρδους της Συρίας ,τους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούν πολύτιμους συμμάχους κατά του Iσλαμικού Κράτους.

Παράλληλα ο κ. Ρούσσος τονίζει πως όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα θα αποτελέσουν ένα επιχείρημα από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης προκειμένου να μην αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της . Την αλλαγή της νομοθεσίας έχουν ζητήσει μεταξύ άλλων , οι Ευρωπαίοι, για να προχωρήσουν στην απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

(Ακούστε εδώ)

Σ. Καλεντερίδης: H Τουρκία πληρώνει την αλλαγή στάσης απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος (aud)

Στην αλλαγή στάσης της Τουρκίας όσον αφορά την αντιμετώπιση του ISIS αποδίδει ο συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης το γεγονός πως η Τουρκία έχει γίνει στόχος επανειλημμένων επιθέσεων τους τελευταίους μήνες.

Μιλώντας στο CNN Greece ο κ. Καλεντερίδης τονίζει πως «ενώ τα προηγούμενα χρόνια η Τουρκία ουσιαστικά σχεδόν φανερά χρησιμοποίησε το Ισλαμικό Κράτος στην αντιμετώπιση των Κούρδων αναγκάστηκε κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ να στραφεί εναντίoν του».

Ο Σάββας Καλεντερίδης δεν θεωρεί πως η χώρα μας είναι πιθανός στόχος του ISIS καθώς «ιστορικά δεν έχει εμπλακεί στις διαμάχες που ταλανίζουν τη Μέση Ανατολή».

(Ακούστε εδώ)

Ελίφ Ουράλ: Είναι η δέκατη τρομοκρατική επίθεση μέσα στον χρόνο και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα

"Υπάρχει μεγάλος φόβος στην Τουρκία και ανάμεσα στους πολίτες. Όλοι αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό. Πολλοί λένε ότι η επίθεση δεν είναι άσχετη με την προσπάθεια της Άγκυρας για εξομάλυνση της σχέσης με το Ισραήλ και τη Ρωσία", λέει στο CNN Greece η δημοσιογράφος από την Τουρκία, Ελίφ Ουράλ και προσθέτει:

"Ο τουρισμός είναι νεκρός και η κατάσταση πλέον θα χειροτερέψει. Κανείς δεν θα θέλει να έρθει εδώ.

Πώς οι τρομοκράτες κατάφεραν να μπουν στο αεροδρόμιο; Η κυβέρνηση λέει ότι η Ασφάλεια έκανε σωστά τη δουλειά της στο αεροδρόμιο αλλά μάλλον αυτό δεν έγινε.

Είναι η δέκατη τρομοκρατική επίθεση σ' ένα χρόνο και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κάνει κάτι για αυτό. Ανοίξαμε τα σύνορά μας στους πρόσφυγες κι ένας Θεός ξέρει ποιός πέρασε μαζί με τους πρόσφυγες".

(Ακούστε εδώ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ