ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ: Δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η συμφωνία για το μεταναστευτικό λόγω Brexit

Ολάντ: Δεν θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η συμφωνία για το μεταναστευτικό λόγω Brexit
REUTERS/Pascal Rossignol

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου να τεθεί υπό αμφισβήτηση η συμφωνία του Τουκέ που έχει υπογραφθεί με το Λονδίνο κι η οποία στοχεύει στο να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση προς τη Βρετανία, όπως ακριβώς αξιώνουν πολλοί πολιτικοί στη Γαλλία μετά το Brexit.

«Το να θέσουμε υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία του Τουκέ με το πρόσχημα ότι η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησής της από την ΕΕ και επομένως αναμένεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την έξοδό της δεν έχει νόημα» επισήμανε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη λήξη της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας του Τουκέ, που συνάφθηκε το 2003, αποτελεί αίτημα δύο υψηλόβαθμων στελεχών της συντηρητικής αντιπολίτευσης (Των Ρεπουμπλικάνων), του Αλάν Ζιπέ και του Ξαβιέ Μπερτράντ.

«Εκείνοι που, σήμερα, ζητούν την κατάργηση είναι οι ίδιοι που την σύναψαν» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Πρόκειται για μια παλιά αρχή στη Γαλλία, ιδίως της γαλλικής Δεξιάς, που θέλει να ακυρώσει αυτά που οι ίδιοι έχουν συμφωνήσει» συνέχισε ο ίδιος.

Υπενθυμίζοντας ότι θα συναντηθεί με τον απερχόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον την Παρασκευή κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο των 100 ετών από τη Μάχη του Σομ, ο Ολάντ υποσχέθηκε να συζητήσει μαζί του «όλα όσα μπορούν να βελτιωθούν σε αυτό το σύστημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ