ΚΟΣΜΟΣ

Η εβδομάδα που οδήγησε το πολιτικό σύστημα της Βρετανίας σε κατάρρευση

Η εβδομάδα που οδήγησε το πολιτικό σύστημα της Βρετανίας σε κατάρρευση
REUTERS/Stefan Wermuth

Ο Βρετανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόβ, που επιδιώκει να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, δήλωσε σήμερα ότι ο επόμενος ηγέτης της χώρας πρέπει να είναι κάποιος από το στρατόπεδο του Leave.

"Πιστεύω ότι ο επόμενος πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από την νικητήρια πλευρά των επιχειρημάτων ή πιο απλά το καλύτερο πρόσωπο πρέπει να είναι κάποιος που υποστήριξε την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε.", είπε ο Γκοβ.

Κύριος αντίπαλος του Γκοβ για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος είναι η Τερέζα Μέι, υπουργός Εσωτερικών, η οποία τάχθηκε υπέρ της παραμονής της χώρας.

Κατάρρευση του πολιτικού συστήματος

Η αρχή έγινε με την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον λίγες ώρες μετά οριστικοποίηση του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Πολλοί αναλυτές μίλησαν για πολιτικό χαρακίρι και την δημιουργία ενός χάσματος σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος αντί να επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την κάλυψη αυτού του χάσματος, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να απομακρύνει τον Τζέρεμι Κόρμπιν από την ηγεσία του κόμματος με την δικαιολογία ότι δεν πίστεψε στην καμπάνια υπέρ της παραμονής.

Όμως ο Κόρμπιν ήταν υπέρ της παραμονής. Την Κυριακή προχώρησε στην αποπομπή του Χίλαρι Μπεν, επικεφαλής των Εργατικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Με την κίνηση αυτή δρομολογήθηκε ένα κύμα παραιτήσεων μελών της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών.

O Κόρμπιν αντικατέστησε τους παραιτηθέντες βουλευτές με άλλους, όμως και πάλι αρκετοί αποφάσισαν ότι πρέπει να "πηδήξουν από το καράβι που βυθίζεται".

Τερέζα Μέι

H υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον στη θέση του πρωθυπουργού και δεσμεύτηκε να συσπειρώσει τους Βρετανούς.

"Μετά το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας, η χώρα μας χρειάζεται έναν ισχυρό και διακεκριμένο ηγέτη για να διανύσει αυτή την περίοδο οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας και να διαπραγματευτεί με τους καλύτερους όρους την έξοδο από την ΕΕ", υποστήριξε η Μέι στην επιστολή με την οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θέλει να αρχίσει ένα "ριζικό πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων" για να "κάνει τη Βρετανία μια χώρα στην υπηρεσία όλων".

"Ορισμένοι θα πρέπει να αναλογιστούν ότι η κυβέρνηση δεν είναι παιχνίδι, είναι σοβαρή υπόθεση που έχει πραγματικές συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων" πρόσθεσε η Μέι, υποδηλώνοντας χωρίς να τον κατονομάσει τον βασικό αντίπαλό της, πρώην δήμαρχο του Λονδίνου και επικεφαλής της εκστρατείας του Brexit Μπόρις Τζόνσον.

Μπόρις Τζόνσον

Ωστόσο, την απόφαση να μην είναι υποψήφιος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και από τους επιφανέστερους υποστηρικτές του Brexit, Μπόρις Τζόνσον.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Τζόνσον είπε πως κατέληξε σε αυτή την απόφαση αφού συμβουλεύτηκε συναδέλφους του από το Συντηρητικό Κόμμα και αναλογιζόμενος «τις συνθήκες στο Κοινοβούλιο».

Έτσι, πλέον επικρατέστερη για να διαδεχθεί τον Ντέιβιντ Κάμερον είναι η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ