ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερος «αλώνιζε» ο Τσετσένος μακελάρης της Κωνσταντινούπολης

Ελεύθερος «αλώνιζε» ο Τσετσένος μακελάρης της Κωνσταντινούπολης
REUTERS/Goran Tomasevic

Δύο Ρώσοι και ένας Τσετσένος αναγνωρίστηκαν ως οι δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 43 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα ενημέρωσης πρόκειται για τους Ρώσους Rakim Bulgarov και Vadim Osmanov. Εγκέφαλος της επίθεσης στο αεροδρόμιο φέρεται να ήταν ο Τσετσένος Akhmed Chatayev, ο οποίος κατηγορείται ότι οργάνωσε και τις επιθέσεις στην πλατεία Ταξίμ και στο Σουλτάναχμετ.

Ο Chatayev αναγνωρίστηκε στη λίστα κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών ως ένας από τους αρχηγούς του Ισλαμικού Κράτους, υπεύθυνος για την εκπαίδευση των Ρωσόφωνων στρατιωτών.

Συνελήφθη πέντε χρόνια πριν στη Βουλγαρία μετά από αίτηση έκδοσης του από τη Ρωσία αλλά αφέθηκε ελεύθερος καθώς είχε άσυλο στην Αυστρία, σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ένας Βούλγαρος δικαστής. Έναν χρόνο αργότερα τραυματίστηκε και αιχμαλωτίστηκε στη Γεωργία αλλά και πάλι αφέθηκε ελεύθερος.

Πάντως επισήμως δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από την Τουρκία. Τούρκοι αξιωματικοί δεν έχουν επιβεβαιώσει αλλά ούτε διαψεύσει τις παραπάνω πληροφορίες.

Την ίδια στιγμή η αστυνομία της Τουρκίας προχώρησε την Παρασκευή στη σύλληψη 11 ατόμων, στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ