ΚΟΣΜΟΣ

Μπανγκλαντές: Μακελειό στη Ντάκα - 26 νεκροί από την επίθεση σε εστιατόριο

Μπανγκλαντές: Μακελειό στη Ντάκα - 26 νεκροί από την επίθεση σε εστιατόριο
REUTERS

Έφοδο πραγματοποίησαν τελικά οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Μπανγκλαντές προκειμένου να καταφέρουν να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούνταν από ενόπλους σε εστιατόριο της πρωτεύουσας Ντάκα. 26 νεκροί ο τραγικός απολογισμός, της επίθεσης, με τους έξι από αυτούς να είναι τρομοκράτες. Σύμφωνα με την ενημέρωση του στρατού, η πλειοψηφία των θυμάτων είναι Ιταλοί και Ιάπωνες υπήκοοι.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής περίπου ομάδα τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλε κρατώντας όπλα και χειροβομβίδες σε εστιατόριο συνοικίας της Ντάκα όπου κατοικούν διπλωμάτες και κρατούσε ομήρους τουλάχιστον 20 άτομα.

Το Ισλαμικό Κράτος που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και την ομηρία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες πτωμάτων, ισχυριζόμενο ότι πρόκειται για θύματα της επίθεσης και υποστήριξε εξ αρχής ότι οι νεκροί ήταν 20, με την αστυνομία του Μπανγκλαντές να κάνει λόγο για δύο νεκρούς αστυνομικούς και 20 τραυματίες.

Σύμφωνα με υπάλληλο του εστιατορίου που κατάφερε να διαφύγει την τελευταία στιγμή μέσα στο εστιατόριο βρίσκονταν περίπου 20 πελάτες και ανάλογος αριθμός υπαλλήλων.

Χαρακτηριστική του πόσο καλά οπλισμένοι ήταν οι τζιχαντιστές είναι η μαρτυρία αξιωματικού της αστυνομίας, ο οποίος δήλωσε πως την ώρα που οι αστυνομικοί επιχείρησαν να μπουν στο εστιατόριο δέχθηκαν βροχή από σφαίρες αλλά και χειροβομβίδες.

Η τηλεόραση του Μπανγκλαντές μετέδωσε μάλιστα εικόνες όπου φαίνονται αρκετοί αστυνομικοί να απομακρύνονται από το σημείο αιμόφυρτοι.

Η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη πως είναι αποφασισμένη να ξεριζώσει την τρομοκρατία. "Είναι μια απαίσια ενέργεια. Τι είδους μουσουλμάνοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Δεν ανήκουν σε καμιά θρησκεία", δήλωσε. "Ο λαός πρέπει να αντισταθεί σ' αυτούς τους τρομοκράτες. Η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να ξεριζώσει την τρομοκρατία στο Μπανγκλαντές".

Άμα τη ολοκλήρωση της αστυνομικής επιχείρησης έπειτα από την 12ωρη ομηρία, 13 άτομα απελευθερώθηκαν, ενώ 26 συνολικά έχασαν τη ζωή τους (ανάμεσά τους και έξι από τους τρομοκράτες).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ