ΚΟΣΜΟΣ

Άλλοι 17 ύποπτοι για την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

Άλλοι 17 ύποπτοι για την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ
REUTERS/Murad Sezer

Οι Αρχές της Τουρκίας, συνέλαβαν 17 ακόμη άτομα ως υπόπτους για την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης που στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους και άφησε πίσω δεκάδες τραυματίες.

Οι φερόμενοι ως συνεργάτες των βομβιστών -11 εκ των οποίων είναι αλλοδαποί- αναμένεται να εμφανιστούν στο δικαστήριο έπειτα από την ανάκριση τους από την αστυνομία, όπου θα αποφασιστεί και η ενδεχόμενη προφυλάκισή τους. Παράλληλα, 13 άλλοι ύποπτοι -τρεις εκ των οποίων είναι αλλοδαποί- προφυλακίστηκαν την Κυριακή έπειτα από απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση, ωστόσο οι τουρκικές Αρχές εμμένουν στο σενάριο τους πως η επίθεση έχει τη σφραγίδα του Ισλαμικού κράτους.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε πως Ρώσοι υπήκοοι αναγνωρίστηκαν ως δύο από τους βομβιστές-καμικάζι της επίθεσης. Οι τουρκικές αρχές δεν προέβησαν σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με την είδηση, αν και ένας αξιωματούχος ανέφερε πως οι δράστες ήταν ένας Ρώσος, ένας Ουζμπέκος και ένας Κιργίζιος.

Η εφημερίδα "Yeni Safak" ανέφερε πως ο εγκέφαλος της επίθεσης στο αεροδρόμιο ήταν ένας Τσετσένος, ο Αχμέντ Τσατάγεφ, ο οποίος θεωρείται ηγετικό στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους, και υπεύθυνος για την εκπαίδευση ρωσόφωνων τζιχαντιστών.

Τα μέτρα ασφαλείας πλέον έχουν γίνει δρακόντεια σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς της Τουρκίας, καθώς η Τρίτη, η Τετάρτη και η Πέμπτη είναι δημόσιες αργίες και πολλοί πολίτες αναμένονται να ταξιδέψουν για διακοπές.

«Παρατάξαμε ειδικές δυνάμεις, που φέρουν βαρύ οπλισμό, στο αεροδρόμιο, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και στη σήραγγα του Μαρμαρά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από την συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ