ΚΟΣΜΟΣ

Το Brexit δεν είναι δεσμευτικό λέει ο πρόεδρος της επιτροπής Εξ. Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου

Το Brexit δεν είναι δεσμευτικό λέει ο πρόεδρος της επιτροπής Εξ. Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου
REUTERS/ NEIL HALL

Καμιά δεσμευτική υποχρέωση της βρετανικής κυβέρνησης από το δημοψήφισμα δεν βλέπει ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ.

Σύμφωνα με τον γερμανό χριστιανοδημοκράτη, το δημοψήφισμα ήταν μόνο συμβουλευτικό, ωστόσο η Βρετανία θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν θα αποχωρήσει ή θα παραμείνει στην Ε.Ε.

"Είτε θα θελήσει να διατηρήσει την ιδιότητα του κράτους, είτε θα υποβάλει αίτηση για αποχώρηση. Ανεπίσημες διαπραγματεύσεις με του Βρετανούς δεν θα υπάρξουν", τόνισε ο Μπροκ σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Passauer Neuen Presse.

Επιπλέον, κατηγόρησε τους υποστηρικτές του Brexit Νάιτζελ Φαρατζ και Μπόρις Τζόνσον για ανευθυνότητα. "Είτε πρόκειται για τον Φάρατζ, είτε για τον Τζόνσον, πρόκειται για καταστροφείς οι οποίοι οδηγούνται από ματαιοδοξία", σημείωσε και πρόσθεσε πως αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να μοιραστούν τις συνέπειες το δημοψηφίσματος και να εργασθούν για την εξεύρεση μιας λύσης.

"Βλάπτουν τη χώρα τους για να αναδειχθούν οι ίδιοι". Η παραίτηση και των δύο μετά το αποτέλεσμα "κάνει σαφές πόσο προβληματική ήταν η εκστρατεία του Brexit", σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ