ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 100 νεκροί από συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν

Πάνω από 100 νεκροί από συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν
GETTY IMAGES/ ideal image/ Paula Bronstein / Staff

Τουλάχιστον 115 στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Νότιο Σουδάν από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αντίπαλων φατριών στην πρωτεύουσα Τζούμπα, πυροδοτώντας ανησυχίες για την ειρήνη στη χώρα, η οποία ακόμα μετράει τις πληγές της μετά το διετή πόλεμο.

Οι συγκρούσεις φαίνεται ότι άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής κοντά στη Βουλή, την ώρα που ο πρόεδρος της χώρας Σάλβα Κιρ βρισκόταν σε συνάντηση για συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο και ηγέτη της άλλοτε ένοπλης αντιπολίτευσης Ριέκ Μαχάρ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποια ήταν η αφορμή που πυροδότησε τις συγκρούσεις, ενώ Κιρ και Μαχάρ απηύθυναν έκκληση προκειμένου να κατευναστεί η κατάσταση.

“Το πρωί περισυλλέξαμε και μετρήσαμε 35 σορούς στρατιωτών (του Μαχάρ) και 80 των κυβερνητικών δυνάμεων”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Μαχάρ και προσέθεσε πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, καθώς υπάρχουν πολλοί στρατιώτες σοβαρά τραυματισμένοι.

Σημειώνεται ότι μια ημέρα πριν, την Πέμπτη, 5 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε παρόμοιες συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το Σάββατο η κατάσταση είχε ηρεμήσει, ωστόσο σε πολλούς δρόμους είχαν τοποθετηθεί οδοφράγματα, μεταδίδει το Reuters. Στρατιωτικά οχήματα πραγματοποιούν περιπολίες στους δρόμους και οι περισσότερες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ανέφερε ότι το τελευταίο περιστατικό βίας αναδεικνύει την έλλειψη δέσμευσης στην ειρηνευτική διαδικασία και απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της χώρας να σταματήσουν τις διαμάχες, να πειθαρχήσουν τους επικεφαλής του στρατού και να συνεργαστούν για να εφαρμοστεί η εκεχειρία.

Σημειώνεται ότι διεθνείς οργανισμοί, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχουν απομακρύνει προσωρινά το προσωπικό τους από τη χώρα λόγω της βίας. Οι υπάλληλοι του ΔΝΤ και οι οικογένειές τους έχουν μεταφερθεί στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ