ΚΟΣΜΟΣ

Συλλήψεις και τραυματισμοί στις αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις στις ΗΠΑ

Συλλήψεις και τραυματισμοί στις αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις στις ΗΠΑ
"Φράγμα" αστυνομικών στη Μινεσότα REUTERS/Adam Bettcher

Σε κλίμα έντασης διεξάγονται στις ΗΠΑ μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης κατά αστυνομικών στο Ντάλας, μετά τις δολοφονίες Αφροαμερικανών πολιτών από ένστολους.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους κάνοντας ογκώδεις πορείες και διαδηλώσεις φωνάζοντας το σύνθημα «οι ζωές των μαύρων έχουν αξία». Την ίδια ώρα στο στόχαστρο μπαίνουν οι αστυνομικοί, με το αρχηγείο της αστυνομίας στο Σαν Αντόνιο να δέχεται επίθεση από ενόπλους, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς από τις σφαίρες, ενώ και το αρχηγείο της αστυνομίας στο Ντάλας αποκλείστηκε προκειμένου να ερευνηθεί έπειτα από απειλές για επίθεση.

Κι ενώ στις περισσότερες αμερικανικές πολιτείες οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, δεν συμβαίνει το ίδιο και στη Μινεσότα, όπου ξέσπασαν ταραχές το βράδυ του Σαββάτου, με αποτέλεσμα ως τα ξημερώματα της Κυριακής η αστυνομία να έχει προχωρήσει σε τουλάχιστον 50 συλλήψεις.

Οι ταραχές ξέσπασαν κοντά στο σημείο όπου έπεσε νεκρός ο Φιλάντο Καστίλε, από πυρά αστυνομικού την προηγούμενη εβδομάδα. Ομάδα διαδηλωτών έκλεισε τον δρόμο κι επιτέθηκε με μπουκάλια, βεγγαλικά και πέτρες, ακόμα και βόμβες μολότοφ, στους αστυνομικούς που βρίσκονταν παρατεταγμένοι στη σημείο.

2016 07 10T071855Z 408068341 S1AETOSRNZAB RTRMADP 3 USA POLICE

Πηγή:REUTERS/Adam Bettcher

Όπως μεταδίδει το CNNi από τις συγκρούσεις τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων φέρει τραύματα από γυάλινο μπουκάλι, άλλος από βεγγαλικά, ενώ ένας τρίτος τραυματίστηκε από κομμάτι τσιμέντου που κάποιος έριξε στο κεφάλι του από γέφυρα!

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και πλαστικές σφαίρες, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν τα επεισόδια.

2016 07 10T071709Z 203069159 S1AETOSRJXAA RTRMADP 3 USA POLICE

Πηγή: REUTERS/Adam Bettcher

Κι ενώ οι διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας με θύματα αφροαμερικανούς στις περισσότερες αμερικανικές πόλεις, διεξήχθησαν σε ήρεμο κλίμα, μικροεπεισόδια σημειώθηκαν και στο Σικάγο, όπου οι αρχές προχώρησαν σε 3 συλλήψεις. Οι Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας πως "Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία" και καταγγέλλοντας τις φυλετικές διακρίσεις ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.

Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, δύο Αφροαμερικανοί δολοφονήθηκαν από αστυνομικούς, ένας ένοπλος μαύρος σκότωσε πέντε αστυνομικούς στο Ντάλλας, και στη συνέχεια έχασε και ο ίδιος τη ζωή του, ενώ σημειώθηκαν κι άλλα περιστατικά πυροβολισμών σε Τενεσί, Μιζούρι και Τζόρτζια.

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι σχετικά με τα ρατσιστικά κίνητρα στις δολοφονίες αφροαμερικανών από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, ο δικηγόρος του αστυνομικού που σκότωσε τον Αφροαμερικανό Φιλάντο Καστίλε κατά τη διάρκεια τροχαίου ελέγχου στη Μινεσότα, δήλωσε ότι ο πελάτης του άνοιξε πυρ επειδή ο τελευταίος είχε όπλο κι όχι εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του.

Ο Τζερόνιμο Γιάνεζ, ένας αστυνομικός της πόλης Σεντ Άντονι, κοντά στη Μινεάπολις, "αντέδρασε στην παρουσία ενός πιστολιού" όταν πυροβόλησε τον Φιλάντο Καστίλε, δήλωσε ο δικηγόρος Τόμας Κέλι στους New York Times. Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι ο αστυνομικός άνοιξε πυρ δεν είχε καμία σχέση με ρατσιστικά κίνητρα, "είχε απολύτως σχέση με την παρουσία αυτού του όπλου".

2016 07 10T032757Z 907217489 S1AETORXAZAA RTRMADP 3 USA POLICE PROTESTS

Πλήθος κόσμου στην πορεία για τις "ζωές των μαύρων" στη Νέα Υόρκη/Πηγή:REUTERS/Eduardo Munoz

Την Τετάρτη ο Φιλάντο Καστίλε, ένας 32χρονος Αφροαμερικανός, σκοτώθηκε από τα πυρά του αστυνομικού, ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του, μπροστά στα μάτια της συντρόφου του και της κόρης της στο Φάλκον Χάιτς, κοντά στο Σεντ Πολ της Μινεσότα κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου για έναν σπασμένο προβολέα.

2016 07 10T020830Z 250179318 S1AETORPZQAA RTRMADP 3 USA POLICE PROTESTS

Στιγμιότυπο από την αντιρατσιστική πορεία στη Νέα Υόρκη/Πηγή:REUTERS/Eduardo Munoz

Είχε "άλλους λόγους από την παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να σταματήσει το αυτοκίνητο", σημείωσε επίσης ο Κέλι, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους. Ο Φιλάντο Καστίλε "δεν ακολουθούσε τις οδηγίες του αστυνομικού", πρόσθεσε μόνον ο δικηγόρος του αστυνομικού, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Στο βίντεο, που τράβηξε με το κινητό της τηλέφωνο και προέβαλε απευθείας στο Ίντερνετ η σύντροφος του Καστίλε, βλέπει κανείς τον 32χρονο να κάθεται στη θέση του οδηγού με τη μπλούζα του γεμάτη αίματα, ενώ τελεί υπό την απειλή του όπλου ενός αστυνομικού.

Η σύντροφός του λέει ότι ο αστυνομικός πυροβόλησε τον Καστίλε την ώρα που αυτός έψαχνε για την ταυτότητά του. Σύμφωνα με την ίδια, ο Καστίλε είχε ενημερώσει τον αστυνομικό ότι είχε στην κατοχή του ένα όπλο, για το οποίο είχε άδεια.

Αυτός ήταν ο δεύτερος Αφροαμερικανός που σκοτώθηκε από την αστυνομία σε μια εβδομάδα, μετά τον θάνατο την Τρίτη του Άλτον Στέρλινγκ, ενός πλανόδιου πωλητή, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά ενός αστυνομικού που προσπαθούσε να τον θέσει υπό έλεγχο στη Λουιζιάνα.

Ο θάνατος των δύο Αφροαμερικανών αναζωπύρωσε το ζήτημα του ρατσισμού στις ΗΠΑ. "Το ίδιο θα συνέβαινε αν οι επιβάτες, ο οδηγός και οι επιβάτες, ήταν λευκοί; Δεν το πιστεύω", δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνήτης της Μινεσότα Μαρκ Ντέιτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ