ΚΟΣΜΟΣ

Βίαιες συγκρούσεις με νεκρούς μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στην Ινδία

Βίαιες συγκρούσεις με νεκρούς μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στην Ινδία
REUTERS/ DANISH ISMAIL

Τέσσερις διαδηλωτές και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στις περιοχές Τζαμου και Κασμίρ στην Ινδία την Κυριακή, ανεβάζοντας σε 20 το συνολικό αριθμό των νεκρών από την Παρασκευή, οπότε και ξεκίνησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη χώρα για το θάνατο ενός αυτονομιστή.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν αφού δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και σκότωσαν την Παρασκευή το απόγευμα τον 22χρονο αυτονομιστή ηγέτη Burhan Wani.

Ο Wani ήταν επικεφαλής του Hizb-ul Mujahideen, μιας ομάδας που μάχεται τον έλεγχο της Ινδίας στην περιοχή, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι μουσουλμάνοι. Στα βίντεο που ανέβαζε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απεικονίζεται να φοράει στρατιωτική στολή και να καλεί σε τζιχάντ.

Ο θάνατός του συνοδεύτηκε από ένα ξέσπασμα βίας σε ολόκληρη το κρατίδιο, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν εδώ και δεκαετίες.

Ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας ανέφερε ότι 100 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν τραυματιστεί και ότι 3 αγνοούνται. Για τον νεκρό αστυνομικό, η ίδια πηγή ανέφερε ότι οι δράστες πέταξαν ένα περιπολικό στον ποταμό Τζελούμ, ενόσω ο αστυνομικός βρισκόταν μέσα σε αυτό, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.

Το Σάββατο εξαγριωμένοι διαδηλωτές έκλεισαν τους δρόμους και έβαλαν φωτιές σε 3 αστυνομικά τμήματα και σε 2 κυβερνητικά κτίρια, ανέφερε η αστυνομία.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και την Κυριακή, παρά το γεγονός ότι οι αρχές επέβαλαν συνθήκες απαγόρευσης κυκλοφορίας στο μεγαλύτερο μέρος της κοιλάδας του Κασμίρ, ανέφερε ο αστυνομικός.

Ακτιβιστές επέκριναν την αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας κατά των διαδηλωτών, κατηγορώντας τους για χρήση υπερβολικής βίας. Η τοπική κυβέρνηση έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες να βοηθήσουν προκειμένου να κατευναστεί η κατάσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ