ΚΟΣΜΟΣ

Στο «στόχαστρο» η αστυνομία του Ντάλας που σκότωσε ελεύθερο σκοπευτή με ρομπότ

Στο «στόχαστρο» η αστυνομία του Ντάλας που σκότωσε ελεύθερο σκοπευτή με ρομπότ
REUTERS/ CARLO ALLEGRI

Αντιμέτωπη με θύελλα αντιδράσεων είναι η αστυνομία του Ντάλας για την επιλογή της να χρησιμοποιήσει ρομπότ-βόμβα για να σκοτώσει ένοπλο που άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών.

«Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσουμε το ρομπότ – βόμβα» είπε ο αρχηγός της αστυνομίας. Το ρομπότ μετέφερε εκρηκτικά για να σκοτώσει τον Μάικα Χαβιέ Τζόνσον, 25 ετών, ο οποίος εκτός από την εκτέλεση των 5 αστυνομικών, τραυμάτισε άλλους 9, μεταξύ αυτών και 2 πολίτες. Ο Τζόνσον κλείστηκε σε ένα χώρο για πάρκινγκ, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους την Πέμπτη το βράδυ στο Ντάλας.

Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης, με τον Τζόνσον να αναρωτιέται ειρωνικά πόσους αστυνομικούς είχε πυροβολήσει, οι αρχές αναγκάστηκαν να αλλάξουν τακτική. Ο αρχηγός της αστυνομίας, Ντέιβιντ Μπράουν, ζήτησε από τους εμπλεκόμενους να «χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους» για να οργανώσουν μία στρατηγική, έτσι ώστε να εξουδετερώσουν τον εκτελεστή.

«Έδειχνε να έχει τον έλεγχο και ήταν αποφασισμένος να τραυματίσει και άλλους αστυνομικούς,» είπε ο Μπράουν στο CNN την Κυριακή. «Χωρίς τις κινήσεις μας θα είχε πυροβολήσει και άλλους».

«Το ενέκρινα και θα το έκανα ξανά αν παρουσιάζονταν οι ίδιες περιστάσεις» είπε. «Εκτιμώ όσους κάνουν κριτική, αλλά δεν έχουν βάση. Και δεν κινδυνεύει η ζωή τους».

Επιπλέον, είπε πως καταλάβαινε όσους αναρωτήθηκαν γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν μη θανατηφόρες μέθοδοι για να εξουδετερώσουν το δράστη. Την Παρασκευή, ο Μπράουν είπε στους δημοσιογράφους πως η αστυνομία «δεν είδε καμία άλλη επιλογή εκτός από το να χρησιμοποιήσει το ρομπότ βόμβα και να τοποθετήσει μία συσκευή στην προέκτασή του για να εκραγεί στο μέρος που ήταν ο ύποπτος. Άλλες επιλογές θα είχαν εκθέσει τους αστυνομικούς σε θανάσιμο κίνδυνο».

Η χρήση του ρομπότ δολοφόνου συνάντησε διάφορες αντιδράσεις με ορισμένους να θεωρούν πως ο δράστης θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με οποιαδήποτε άλλα μέσα και άλλους που ανησυχούν για την στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας.

Ο δήμαρχος του Ντάλας, Μάικ Ρόλινγκς, χαιρέτισε την απόφαση του Μπράουν λέγοντας πως ήταν «ορθή» και πως καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθεί η ίδια στρατηγική εάν προκύψει παρόμοιο επεισόδιο ξανά. «Όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος, θεωρώ πως είναι ένα καλό παράδειγμα. Το κλειδί είναι να κρατήσουμε την αστυνομία μας ασφαλή» είπε.

Ο δράστης Μάικα Τζόνσον που τραυματίστηκε στην ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, έγραψε ένα μυστηριώδες μήνυμα με το αίμα του το οποίο έλεγε απλά «RB» στον τοίχο πριν σκοτωθεί από την έκρηξη, είπε επίσης ο Μπράουν στο CNN.

Οι αρχές προσπαθούν ακόμα να κατανοήσουν το νόημα των δύο αυτών γραμμάτων. Έχουν ήδη ερευνήσει το κινητό του, το λάπτοπ του και τις σημειώσεις του ψάχνοντας για στοιχεία.

Υποπτεύονται πως ο Τζόνσον είχε σχεδιάσει μία πολύ μεγαλύτερη επίθεση κατά των αστυνομικών, προσέθεσε ο Μπράουν. Οι τελευταίες διαδηλώσεις ίσως τον ανάγκασαν να δράσει νωρίτερα.

Η αστυνομία έχει ξανά χρησιμοποιήσει τηλεκατευθυνόμενες συσκευές κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιστατικών για να εξουδετερώσουν τον ύποπτο, αλλά όχι για να σκοτώσουν κάποιον, λένε οι ειδικοί. Το 2014 η αστυνομία στο Νέο Μεξικό, χρησιμοποίησε μία τηλεκατευθυνόμενη συσκευή η οποία, όμως, μετέφερε μη θανατηφόρα όπλα για να αποπροσανατολίσουν και να καταβάλουν έναν οπλισμένο δράστη.

Κάτι άλλο που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι εάν οι αστυνομικοί είχαν εκπαιδευθεί για να χρησιμοποιήσουν ένα τέτοιου είδους όπλο ή αν ήταν μία κίνηση αυτοσχεδιασμού η οποία δεν συμβάλει στην δημόσια ασφάλεια.

«Φαίνεται πως αυτό που έγινε στο Ντάλας, ήταν μία απόφαση που λήφθηκε εν θερμώ» είπε στο ABC ο Ντέιμον Σεσίλ, ο εκπρόσωπος του τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας της Αριζόνα. «Τα χρησιμοποιούμε (τα ρομπότ) για να φέρουμε εις πέρας διάφορες αποστολές αποφεύγοντας να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών μας», πρόσθεσε.

Τα ρομπότ που χρησιμοποιούνται από την αστυνομία των ΗΠΑ, προέρχονται από ένα πρόγραμμα ασφαλείας του στρατού. Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου της χώρας έχουν Packpot ρομπότ από την Endeavor Robotics, τα Talon από την QinetiQ και ταMARCbot της Exponent, το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε και στο Ντάλας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ