ΚΟΣΜΟΣ

Απαλλοτριώνεται το πατρικό του Χίτλερ

Απαλλοτριώνεται το πατρικό του Χίτλερ
CNNi

Η αυστριακή κυβέρνηση ενέκρινε την Τρίτη την απαλλοτρίωση του σπιτιού του Αδόλφου Χίτλερ, για να μην μετατραπεί σε «μνημείο και τόπο προσκυνήματος» ναζιστών και ακροδεξιών.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Αρχείου Τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης Γκέρχαρντ Μπάουμγκαρτνερ, θεωρεί πως ήδη γίνεται πολύς λόγος για το συγκεκριμένο κτήριο, ενώ παρατηρείται μία τάση ανθρώπων απ' όλη την Ευρώπη να επισκέπτονται την πόλη Μπραουνάου, όπου και βρίσκεται το σπίτι.

Κατά την άποψή του, ακόμη και μία κατεδάφιση δεν θα ωφελούσε, καθώς οι οπαδοί του ναζισμού θα συνέχιζαν να συρρέουν και στο μέλλον, για προσκύνημα σε μία "Πλατεία του Χίτλερ" ή σε ένα "Πάρκο του Χίτλερ".

Ο Ομοσπονδιακός Νόμος που θα ψηφιστεί το φθινόπωρο από τη Βουλή και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από το τέλος του χρόνου, προβλέπει την μεταβίβαση δικαιώματος ιδιοκτησίας στο κράτος, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την πώληση του σπιτιού από την ιδιοκτήτρια του.

16560801 2

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/CHRISTIAN BRUNA

Με τον νόμο αυτόν δίνεται ένα τέλος στη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στο αυστριακό κράτος και την ιδιοκτήτρια του κτιρίου, διαμάχη που είχε ξεκινήσει από το 2011. Το σπίτι να παραμένει από τότε άδειο, ενώ κατά διαστήματα έχουν γίνει διάφορες προτάσεις ως προς τη μελλοντική χρήση του, η οποία εξακολουθεί να μένει ανοικτή.

Το κτίριο νοικιάζει από το 1972 το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από την ιδιοκτήτριά του και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα Εργαστήρι για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

spitihitler

Getty Images/ Johannes Simon

Κάθε χρόνο τον Απρίλιο αντιφασιστικές οργανώσεις πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από το σπίτι που βρίσκεται στον αριθμό 15 της Σαλτσμπούργκερ Φόρστατ. Σε μια πέτρινη πλάκα αναγράφεται η φράση: "Για την ειρήνη, την ελευθερία και τη δημοκρατία. Ποτέ ξανά φασισμός: σας το υπενθυμίζουν τα εκατομμύρια των νεκρών".

Μάλιστα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να απαλλαγεί η πόλη από το στίγμα της "γενέτειρας του Χίτλερ", το δημοτικό συμβούλιο της είχε αποφασίσει ομόφωνα πριν έξι χρόνια να ανακαλέσει τον τίτλο του "επίτιμου δημότη" που φέρεται να είχε δοθεί στον Χίτλερ το 1933.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ