ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Χρήματα τρομοκρατών και εμπόρων ναρκωτικών «κρύβονται» σε εταιρείες

ΗΠΑ: Χρήματα τρομοκρατών και εμπόρων ναρκωτικών «κρύβονται» σε εταιρείες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/JEON HEON-KYUN

Τρομοκρατικές οργανώσεις και καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών χρησιμοποιούν εταιρείες-βιτρίνες καταχωρισμένες στις ΗΠΑ, για να «κρύβουν» και να «ξεπλένουν» τα χρήματά τους.

Η αποκάλυψη αυτή ήρθε από τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Άνταμ Σούμπιν σε άρθρο του στην εφημερίδα The Hill, όπου έγραψε:

Για κάθε απειλή που παρακολουθούμε, είτε πρόκειται για ξένους τρομοκράτες, καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών, καθεστώτα στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις, ή χάκερ, οι ερευνητές μας έρχονται αντιμέτωποι με αμερικανικές εταιρείες-βιτρίνες που χρησιμοποιούνται για να κρύβονται και να μεταφέρονται χρήματα. Και εκεί τα ίχνη τους χάνονται.

Στις ΗΠΑ, πολλές πολιτείες επιτρέπουν την ίδρυση εταιρειών χωρίς να χρειάζεται να αποκαλύπτεται η ταυτότητα του βασικού τους μετόχου, προσφέροντας πλήρη ανωνυμία, η οποία αξιοποιείται από διαβόητους λαθρέμπορους όπλων και ναρκωτικών, σύμφωνα με τον Σούμπιν.

Οι αμερικανικές εταιρείες-βιτρίνες έχουν το θλιβερό προνόμιο να προσφέρουν τη μοναδική μέθοδο ξεπλύματος χρήματος η μυστικότητα της οποίας είναι εγγυημένη από τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

Μετά το σκάνδαλο φοροδιαφυγής των Panama Papers, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε διάφορα μέτρα για την καταπολέμηση της αδιαφάνειας. Τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα και οι θεσμοί είναι πλέον υποχρεωμένοι να τηρούν αρχεία με τις πραγματικές ταυτότητες των βασικών μετόχων εταιρειών οι οποίες καταχωρίζονται στις ΗΠΑ πριν να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να εμποδίσει τους εγκληματίες να χρησιμοποιούν αμερικανικές εταιρείες-βιτρίνες για να δρουν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, μόνο το αμερικανικό Κογκρέσο -το οποίο ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι- έχει τη δυνατότητα να κλείσει αυτό το παραθυράκι, απαιτώντας οι μέτοχοι εταιρειών οι οποίες ιδρύονται και καταχωρίζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να καταγράφονται ονομαστικά κατά την ίδρυση των εταιρειών.

Μάλιστα, προτάσεις νόμου για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού υποβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια αλλά εγκαταλείφθηκαν εξαιτίας της πίεσης την οποία άσκησαν λόμπι, πρόσθεσε ο Σούμπιν κρίνοντας πως «αυτό είναι απλά απαράδεκτο».

Στα μέσα του Απριλίου, οι χώρες της G20, των πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη, στην οποία μετέχουν οι ΗΠΑ, εισηγήθηκαν την υιοθέτηση λύσεων προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα να αποκαλύπτεται ποιοι πιθανόν κρύβονται πίσω από αυτές τις εταιρείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ