ΚΟΣΜΟΣ

Οι προτεραιότητες της Τερέζα Μέι μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας

Οι προτεραιότητες της Τερέζα Μέι μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας
REUTERS

Αλλαγή φρουράς στη Βρετανία με μια χoρογραφημένη και δοκιμασμένη στο χρόνο διαδικασία, με τις λιμουζίνες να πηγαινοέρχονται στην αυλή του Μπάκιγχαμ και την παραδοσιακή φωτογραφία μπροστά στην πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ.

Το μεσημέρι, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα συμμετάσχει στην 182η και τελευταία του Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων. Λίγο μετά, θα μεταβεί στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ όπου θα ανακοινώσει την παραίτησή του στη βασίλισσα Ελισσάβετ. Αμέσως μετά, η νέα ηγέτης των Συντηρητικών, Τερέζα Μέι, θα επισκεφτεί τη βασίλισσα που θα της αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Φεύγοντας, η Τερέζα Μέι, με τον σύζυγό της Φίλιπ, θα κατευθυνθεί στην πρωθυπουργική κατοικία, στο νούμερο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ, όντας πλέον η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας.

Η Μέι αναμένεται να προχωρήσει σε βαθιά αναδιάρθρωση του υπουργικού συμβουλίου. Πρώτο θύμα πιστεύεται πως θα είναι ο υπουργός Οικονομίας, Τζορτζ ’Οσμπορν, ο οποίος δεν είχε πάντα τις καλύτερες σχέσεις με την Μέι. Αυξημένος θα είναι ο ρόλος των γυναικών στο νέο υπουργικό συμβούλιο όπου η Μέι αναμένεται να μοιράσει τις θέσεις σε άντρες και γυναίες 50-50. Μάλιστα πολλοί αναμένουν να αναθέσει, για πρώτη φορά στη Βρετανία, το υπουργείο Οικονομικών σε γυναίκα.

Παρόλο που η Βουλή των Κοινοτήτων αποφάσισε να συζητήσει ένα αίτημα για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος που ζητούν εκατομμύρια άτομα που υπέγραψαν σχετικό ψήφισμα στο Ίντερνετ, η Μέι έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι «Brexit σημαίνει Brexit». Σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει ήδη δώσει εντολή να εντοπιστεί το κτίριο που θα στεγάσει τη νέα υπηρεσία που θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό τον νέο «Τσάρο του Brexit» που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα.

Οι πρώτες προτεραιότητες της Μέι πέρα από το Brexit θα είναι να ενώσει ξανά το κόμμα της και τη χώρα που έχουν διχαστεί από το δημοψήφισμα και να αντιμετωπίσει την κατάσταση της οικονομίας που κλυδωνίζεται ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα. Οι αναμενόμενες «αγιογραφίες» κάνουν λόγο για το πόσο δυναμική και σκληρή είναι η Τερέζα Μέι ή το πόσο εμπνέει τους συνεργάτες της και το πώς θα εισάγει ορισμένα στοιχεία πολιτικής που μπορεί να ταίριαζαν ακόμα και στους Εργατικούς.

Γεγονός είναι όμως ότι ως υπουργός Εσωτερικών έχει επιδείξει προτίμηση σε πιο σκληρές αυταρχικές πολιτικές, όπως το νομοσχέδιό της που διευρύνει τις δυνατότητες των υπηρεσιών ασφαλείας να παρακολουθούν τις επικοινωνίες.

Όσο για τον Ντέιβιντ Κάμερον... Προτεραιότητά του είναι οι διακοπές με την οικογένειά του και η αναζήτηση σπιτιού αφού δεν περίμενε να φύγει έτσι πρόωρα κι έχει νοικιάσει το σπίτι του στο Νότιγκ Χιλ. Πάντως δεν θα έχει πρόβλημα καθώς υπάρχει πάντα το εξοχικό του στα ειδυλλιακά Κότσουολντς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ