ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα δεν αποδέχεται την απόφαση της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα

Η Κίνα δεν αποδέχεται την απόφαση της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα

Ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, Τσανγκ Γουάν Κουάν, δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα δε θα αποδεχτεί καμία πρόταση ή ενέργεια, η οποία θα στηρίζεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η δήλωση του Κινέζου υπουργού έγινε στη διάρκεια της συνάντησής του με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εθνική κυριαρχία της Κίνας, αλλά και τα ναυτιλιακά της συμφέροντα στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δε θα επηρεαστούν σε καμία περίπτωση από την απόφαση, τόνισε ο Τσανγκ.

Από την πλευρά της, η Μογκερίνι δήλωσε ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, ενώ η ίδια ελπίζει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ασφάλειας με το Πεκίνο. Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Νότια Σινική Θάλασσα, η Μογκερίνι τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσής του.

Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ με έδρα τη Χάγη εξέδωσε απόφαση με την οποία αρνείται ότι οι διεκδικήσεις της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έναντι των γύρω χωρών

Στην απόφαση αναφέρεται ότι διάφορες ενέργειες της Κίνας έχουν παραβιάσει την εθνική κυριαρχία των Φιλιππίνων.
Το Πεκίνο, σε πρώτο σχόλιό του για το ζήτημα είχε αποκαλέσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου «αβάσιμη» και δήλωσε ότι δεν την αποδέχεται.

Την μη αποδοχή της απόφασης ανακοίνωσε και η Δημοκρατία της Κίνας (Ταϊβάν ή εθνικιστική Κίνα), η οποία διεκδικεί από το 1949 τη νομική συνέχεια του κινεζικού κράτους από το Πεκίνο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση μέρη σε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Το Τόκιο, από την πλευρά του, το οποίο έχει διαφορές με την Κίνα, αλλά και με την Ταϊβάν σε άλλο θαλάσσιο χώρο (Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας), χαρακτήρισε την απόφαση «τελεσίδικη και νομικά δεσμευτική».

Ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα τόνισε ότι η Ιαπωνία πάντα έχει εκδηλωθεί υπέρ της επίλυσης διακρατικών διαφορών με ειρηνικά μέσα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ