Τζάνι Πιτέλα: «Αντίο κ. Κάμερον, δεν θα λείψεις σε κανέναν»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/PATRICK SEEGER

Aιχμηρός ήταν ο αποχαιρετισμός του Τζάνι Πιτέλα, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό.

 

Ο Πιτέλα σε δήλωσή του αμέσως μετά την παραίτηση του Κάμερον ανακοίνωσε:

Η Βρετανία έχει τελικά μια νέα πρωθυπουργό. Αντίο, κ. Κάμερον. Δεν θα λείψεις σε κανένα.

Επίσης, ο Πιτέλα κάλεσε σήμερα τη Μέι να προχωρήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Ευρωπαϊκής συνθήκης, που ορίζει ένα χρονοδιάγραμμα 2 ετών ώστε το Λονδίνο να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση από την ΕΕ. «Πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις προτού γίνει αυτό» σημείωσε ο ίδιος.

Και άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ωστόσο επικεντρώθηκαν στο πρόσωπο της διαδόχου του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ έσπευσε να προτρέψει τη νέα πρωθυπουργό να κάνει αυτό που ο προκάτοχός της αρνήθηκε να κάνει μετά το δημοψήφισμα: να ενημερώσει επίσημα την ΕΕ ότι η Βρετανία σκοπεύει να αποχωρήσει από την Ένωση.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας. Η σαφήνεια είναι προς το συμφέρον τόσο της Ευρώπης, όσο και της Βρετανίας» επισήμανε, χαιρετίζοντας την υπομονή που επέδειξε ο Κάμερον και την «σθεναρή του ηγεσία».

 

 

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε τις προειδοποιήσεις ότι η Βρετανία δεν μπορεί να διατηρήσει τα προνόμιά της για πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ χωρίς να τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, μεταξύ αυτών την υποδοχή των Ευρωπαίων μεταναστών.

Από την πλευρά της η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η πρόεδρος της Λιθουανίας, συνόψισε σε λίγες λέξεις το δύσκολο καθήκον που αναλαμβάνει η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, στο λογαριασμό της στο Twitter:

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να φτιάξεις λεμονάδα. Τα καλύτερα στη νέα Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερίσα Μέι.

Διαβάστε επίσης