ΚΟΣΜΟΣ

Λιου: Μ.Βρετανία - ΕΕ να διαχειριστούν ομαλά το Brexit

Λιου: Μ.Βρετανία - ΕΕ να διαχειριστούν ομαλά το Brexit
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να διαχειριστούν ομαλά το Brexit κάλεσε την ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα συμβάλλει ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση για την παγκόσμια οικονομία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες στη συνεργασία με τους εταίρους μας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ καθώς εργάζονται πάνω σε αυτή τη μετάβαση, για την εξασφάλιση αδιάλειπτης οικονομικής σταθερότητας και για να προωθηθεί η κοινή οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Λιου μετά τις συναντήσεις που είχε με μέλη της Κομισιόν.

Επισήμανε επίσης ότι «με δεδομένες τις σημερινές αδυναμίες της παγκόσμιας οικονομίας είναι σημαντικό να διατηρήσουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας τη δέσμευση που έγινε εκ νέου στην πρόσφατη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20) να διαβουλευόμαστε στενά όσον αφορά στην πολιτική μας για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και να απόσχουμε από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις» νομισμάτων.

Η διατήρηση μιας «εξαιρετικά στενής σχέσης» ανάμεσα στη Βρετανία και στην ΕΕ θα «είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε ο Λιου κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Μια τέτοια σχέση υπήρξε και θα παραμείνει ζωτικής σημασίας τμήμα της δυτικής συμμαχίας. Θα συνεχίσει να υποστηρίζει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια», επέμεινε καλώντας τόσο τις Βρυξέλλες, όσο και το Λονδίνο να επιδείξουν «ευελιξία» και να επιτύχουν μια «συμφωνία φιλική και αμοιβαία αποδεκτή».

Μπ. Γ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ