ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στη Νίκαια: Το χρονικό του τρόμου

Επίθεση στη Νίκαια: Το χρονικό του τρόμου
CNN Greece

"Είναι νεκροί, είναι νεκροί έξω από το σπίτι μας», φώναξε συγκλονισμένος ο κ. Θοδωρής στη σύζυγό του στο τηλέφωνο. Είχαν περάσει ελάχιστα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που είχε κοιτάξει από το παράθυρο του σπιτιού του, στην παραλιακή λεωφόρο της Νίκαιας, όπου ζει με την Ελληνίδα σύζυγό του. Κι εκεί όπου λίγες ώρες πριν, τα μάτια αφήνονταν στην καταπληκτική θέα της Κυανής Ακτής, τη νύχτα της Παρασκευής απλώθηκε το φάντασμα του τρόμου, η φρίκη που έκανε όλον τον πλανήτη να θρηνεί και να οικτίρει.  Το λευκό φορτηγό σκότωνε, σκότωνε, σκότωνε... 

Η γυναίκα που μίλησε στο CNN Greece βρισκόταν στο εστιατόριό της, όπου κατά δεκάδες πανικόβλητοι πολίτες αναζητούσαν καταφύγιο, εκλιπαρώντας την να κλείσει τα φώτα και να κλειδώσει.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Λίγα λεπτά πριν από τις 11:00 το βράδυ το φορτηγό με τον «μοναχικό λύκο» μπήκε στην Promenade des Anglais. Ο οδηγός του αποφασισμένος να σκορπίσει τον θάνατο είχε μόλις ξεγελάσει τους αστυνομικούς λέγοντας – σύμφωνα με μαρτυρίες – ότι μετέφερε παγωτά.

Πατάει το γκάζι και αρχίζει να σκορπά τον θάνατο στο πέρασμά του. «Οι άνθρωποι έπεφταν σαν κορίνες» θα πει αργότερα ένας δημοσιογράφος. Διανύει μια απόσταση δύο χιλιομέτρων, οδηγώντας με μεγάλη ταχύτητα και κάνοντας ζιγκ – ζαγκ αφήνει πίσω τους δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Οι αστυνομικοί αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για επίθεση. Ακολουθούν τρέχοντας και πυροβολώντας το φορτηγό. Μετά από ώρα καταφέρνουν να εξουδετερώσουν τον μακελάρη έχοντας γεμίσει την καμπίνα του οδηγού με τρύπες από σφαίρες.

Πανικόβλητοι πολίτες τρέχουν να σωθούν, άλλοι προσπαθούν να περιθάλψουν τους τραυματίες, που εκλιπαρούν για βοήθεια αιμόφυρτοι στο δρόμο. Τραγικές φιγούρες συγγενείς των νεκρών που κάθονται αμίλητοι δίπλα στα άψυχα κορμιά.

Στρατιώτες και αστυνομικοί αναπτύσσονται παντού. Η περιοχή γεμίζει ασθενοφόρα, οι τραυματίες μεταφέρονται στα νοσοκομεία. Μεταξύ αυτών και 50 παιδιά, ορισμένα από αυτά χαροπαλεύουν, όπως και αρκετοί ενήλικες. Κάποιοι από τους τραυματίες χάνουν αργότερα τη «μάχη» για τη ζωή και ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά πλέον τους 80.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΜΑΚΕΛΑΡΗ

Μετά το μακελειό οι Γάλλοι αστυνομικού ερευνούν το άψυχο σώμα του δράστη. Επάνω του βρίσκουν μια ταυτότητα που αποδεικνύεται γνήσια. Ξέρουν ότι πρόκειται για τον Mohamed Lahouaiej Bouhlel, Γάλλο πολίτη, τυνησιακής καταγωγής, που εργαζόταν ως διανομέας και ζούσε σε εργατικές κατοικίες σε φτωχική συνοικία της Νίκαιας.

Όπως αποκάλυψε το απόγευμα της Παρασκευής ο εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ο δράστης είχε απασχολήσει τις Αρχές για βίαια επεισόδια και τον Μάιο είχε καταδικαστεί με αναστολή για τη συμμετοχή του σε συμπλοκή.

Ήταν πατέρας τριών παιδιών και η γυναίκα του κρατείται και ανακρίνεται, αφού οι γαλλική αστυνομία προσπαθεί να διαπιστώσει εάν έδρασε μόνος του ή είναι μέλος κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Η αντιτρομοκρατική κάνει φύλλο και φτερό το σπίτι του, μαζεύοντας όλα τα αντικείμενα.

Όπως διαπιστώθηκε είχε νοικιάσει το φορτηγό ψυγείο και θα έπρεπε να το επιστρέψει σε τρεις μέρες. Πήγε μέχρι το σημείο που το είχε σταθμεύσει με ποδήλατο και στη συνέχεια έβαλε μπροστά το δολοφονικό του σχέδιο.

ΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ

Από το πρωί ειδικά συνεργεία αναλαμβάνουν το μακάβριο έργο της περισυλλογής των σορών. Η Γαλλία θρηνεί και προσπαθεί για άλλη μια φορά μόλις οκτώ μήνες από τις επιθέσεις στο Παρίσι, να σταθεί όρθια μετά από ένα τρομακτικό χτύπημα.

Η απόφαση του Συμβουλίου Κρίσεων υπό τον Πρόεδρο Ολάντ - από το βράδυ της Πέμπτης - είναι να περιοριστούν στο ελάχιστο οι μετακινήσεις και να δοθούν οδηγίες στους πολίτες να αποφεύγουν εμπορικά κέντρα και άλλα σημεία με μεγάλη συγκέντρωση κόσμου.

«Η Νίκαια θυμίζει έρημη πόλη», λέει στο CNN Greece ο ιερέας της ελληνικής κοινότητας της Νίκαιας, π. Μιχαήλ Σεληνιωτάκης. Ο ίδιος παρακολουθούσε τις εκδηλώσεις από πολύ κοντά μαζί με την οικογένειά του.

Η αστυνομία και ο στρατός ενεργοποιούνται άμεσα με οποιαδήποτε πληροφορία. Το μεσημέρι ένα ύποπτο φορτηγό ερευνάται. Λίγο αργότερα εκκενώνεται το αεροδρόμιο της πόλης. Στρατιώτες αναπτύσσονται παντού και λίγα λεπτά αργότερα γίνεται ελεγχόμενη έκρηξη σε ένα ύποπτο πακέτο, ευτυχώς χωρίς να εντοπιστεί κάποιος εκρηκτικός μηχανισμός.

Η ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ

Ειδικοί σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας και Μέσης Ανατολής μιλώντας στο CNN Greece πως τα μέτρα ασφαλείας αποδεικνύονται αδύναμα να αντιμετωπίσουν το κύμα τρομοκρατίας.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Στ. Λυγερός, εκτιμά πως η ισλαμική τρομοκρατία ήρθε στην Ευρώπη για να μείνει, ενώ η καθηγήτρια διεθνούς Ασφάλειας, Μαίρη Μπόση, εξετάζει το ενδεχόμενο της δράσης «μοναχικού λύκου» και όχι του ISIS.

Παρόμοια και η άποψη του διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας ειδικού σε θέματα Μέσης Ανατολής, Aref Alobeid, ο οποίος εκτιμά ότι εάν βρίσκεται πίσω από την επίθεση ο ISIS αυτό αποδεικνύει ότι επιχειρεί να δείξει πως είναι ακόμα ισχυρός, ωστόσο εκτιμά ότι ο δράστης έδρασε μόνος του χρησιμοποιώντας τον μανδύα του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ