ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Νικητής, για την ώρα, ο Ερντογάν

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Νικητής, για την ώρα, ο Ερντογάν
Ο Ερντογάν περιστοιχισμένος από οπαδούς του κατά την επιστροφή του στην Κων/πολη REUTERS/Huseyin Aldemir

Και ενώ στην Τουρκία έχει ξημερώσει μετά από μία από τις μεγαλύτερες νύχτες της νεότερης ιστορίας της, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για περισσότερους από 60 νεκρούς κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης απόπειρας πραξικοπήματος που ήταν γεμάτη βία αλλά και πολλά ερωτήματα.

Παράλληλα, με το πρώτο φως της ημέρας οι εικόνες δεκάδων στρατιωτών να παραδίδονται με τα χέρια ψηλά πάνω στη γέφυρα του Βοσπόρου, αιχμάλωτοι αυτού του περίεργου πολέμου, κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Οι συλλήψεις έχουν ξεπεράσει τις 600 δίνοντας, έτσι, αφορμή σε διεθνή Μέσα να κάνουν σχόλια για «το πραξικόπημα της παρέας» ή «πραξικόπημα – οπερέτα». Εντούτοις, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να είναι ο μόνος κερδισμένος. Μέσα σε αλαλαγμούς νίκης επέστρεψε τη νύχτα και με διάγγελμα προανήγγειλε τις βαριές τιμωρίες «των προδοτών». «Δυστυχώς βομβάρδισαν διάφορα μέρη και σημεία στη χώρα. Αυτό είναι προδοσία προς τον λαό, τον Πρόεδρο και τις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε ο Ερντογάν.

Χιλιάδες άνθρωποι που ακολούθησαν την βραδινή προτροπή του Ερντογάν να βγουν στους δρόμους και να σταματήσουν τους στασιαστές, μπήκαν μπροστά στα άρματα ή ανέβαιναν πάνω τους και επί της ουσίας ανάγκασαν πολλά να ακινητοποιηθούν.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Ως εγκέφαλος όλης αυτή της υπόθεσης φέρεται από τις τουρκικές αρχές ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του λίγο καιρό πριν, στο πλαίσιο εκκαθαρίσεων στον Στρατό που είχε ήδη ξεκινήσει ο Ερντογάν.

Σε αυτήν του την κίνηση οφείλεται και η πληθώρα διαρροών περί επικείμενου πραξικοπήματος από ομάδα ενστόλων που θα απομακρυνόταν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ερντογάν. Νωρίς το πρωί έγινε γνωστό ότι ο Κοσέ μέσω ανακοίνωσης που εστάλη από το γραφείο Τύπου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων , διαμήνυσε ότι συνεχίζει να μάχεται για το πραξικόπημα και κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του.

Αυτές τις ώρες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιες σποραδικές εκρήξεις σε περιοχές της ‘Άγκυρας σε αντίθεση με την Κωνσταντινούπολη όπου τα πράγματα ηρέμησαν πιο γρήγορα σε σχέση με την πρωτεύουσα της χώρας. Στην Άγκυρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πετούν σποραδικά ελικόπτερα και αεροσκάφη ενώ νωρίτερα ακούστηκαν και κάποιες εκρήξεις κοντά στο Παλάτι του Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ