ΚΟΣΜΟΣ

Η εκδίκηση του Σουλτάνου - Ξήλωμα και εξευτελισμός για τους αντιπάλους

Η εκδίκηση του Σουλτάνου - Ξήλωμα και εξευτελισμός για τους αντιπάλους
REUTERS/Huseyin Aldemir

Δίχως τέλος οι εκκαθαρίσεις στο στρατό και τα σώματα ασφαλείας της Τουρκίας. Οι τελευταίες μάλιστα αφορούν την αστυνομία καθώς τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 8.777 αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 8.777 αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων αστυνομικών, διοικητών και αξιωματικών της στρατοχωροφυλακής.

Συγκεκριμένα τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 7.899 αστυνομικοί, 614 αξιωματικοί της στρατοχωροφυλακής, 30 τοπικοί κυβερνήτες και 47 περιφερειακοί, την ώρα που ακόμη ένα βίντεο με την εισβολή των στασιαστών στο ξενοδοχείο του Ερντογάν στο Μαρμαρίς έβλεπε το φως της δημοσιότητας.

Δείτε το βίντεο

Κατασχεθείς οπλισμός των στρατιωτών που επέδραμαν στο ξενοδοχείο του Ερντογάν

Η σχετική λίστα εστάλη από τον αρχηγό της αστυνομίας Mehmet Celalettin Lekesiz και στη συνέχεια οι αξιωματούχοι κλήθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας, όπου παρέδωσαν τα όπλα τους και τις αστυνομικές τους ταυτότητες.

astunomia 2

(Πηγή: REUTERS/Huseyin Aldemir)

Την ίδια ώρα συνολικά 103 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας έχουν ήδη τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγουν οι τουρκικές αρχές για το αποτυχημένο πραξικόπημα. Μεταξύ αυτών και ο Ακίν Οζτούρκ, ο άλλοτε πανίσχυρος αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, συνελήφθηκε και διαπομπεύθηκε από τις Αρχές.

O Οζτούρκ με τον Ερντογάν σε άλλους καιρούς

Οι φωτογραφίες που τον δείχνουν σήμερα με εμφανή σημάδια από ξυλοδαρμό κάνουν τον γύρω του διαδικτύου προμηνύοντας την σκληρότερη τιμωρία που περιμένει τους πραξικοπηματίες.

Ο Οζτούρκ σήμερα μετά τη σύλληψη και την ανάκρισή του

Οι σχέσεις του Οζτουρκ με το πραξικόπημα ίσως αποδεικνύονται και από το σημερινό επεισόδιο με ανταλλαγή πυρών στην σχολή που φοιτούν οι Τούρκοι πιλότοι. Είναι γεγονός πως στις αεροπορικές βάσεις της χώρας απο την πρώτη στιγμή υπήρχε μεγάλη ένταση. Χαρακτηριστικό είναι αυτό το βίντεο με πυρά κατά πολιτών τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος έξω από τη βάση Ακιντσί.

Δείτε το βίντεο

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, το οποίο παραθέτει έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματά τους, οι υψηλόβαθμοι αυτοί αξιωματικοί προέρχονται από όλα τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων και από όλη τη χώρα.

Η Σαουδική Αραβία συνέλαβε Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στο Κουβέιτ

Στη Σαουδική Αραβία κρατείται ο στρατιωτικός ακόλουθος της Τουρκίας στο Κουβέτι, μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλε η Άγκυρα.

Όπως μεταδίδει το Al Arabiya TV , ο στρατιωτικός ακόλουθος βρισκόταν στο αεροδρόμιο Νταμάμ που ανήκει στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και συνελήφθη από τις Αρχές.

Ο συλληφθείς διπλωμάτης

Επίσης, το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, SPA ανέφερε ότι ο βασιλιάς Salman συνεχάρη τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για το ότι αντιμετώπισε με επιτυχία το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε εναντίον του.

Γιοχάνες Χαν: Η τουρκική κυβέρνηση είχε έτοιμο τον κατάλογο των συλλήψεων

Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, εξέφρασε την ανησυχία του για την ταχύτητα των συλλήψεων που πραγματοποιούνται στην Τουρκία.

«Η ταχύτητα με την οποία συνελήφθησαν δικαστές και άλλοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε έτοιμο εκ των προτέρων έναν κατάλογο συλλήψεων», δήλωσε ο Επίτροπος.

«Φαίνεται τουλάχιστον ότι κάτι είχε προετοιμαστεί. Οι κατάλογοι υπάρχουν, το οποίο δείχνει ότι ήταν έτοιμο και προς χρήσιν σε κάποιο στάδιο», σημείωσε ο Χαν και πρόσθεσε:

«Ανησυχώ πολύ. Είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ