ΚΟΣΜΟΣ

Ζάιμπερτ για Τουρκία: Επαναφορά της θανατικής ποινής σημαίνει τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Ζάιμπερτ για Τουρκία: Επαναφορά της θανατικής ποινής σημαίνει τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων
REUTERS

Ξεκάθαρος στις δηλώσεις του σχετικά με το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής το οποίο εξετάζει η Τουρκία, ήταν ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Όπως είπε ο Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Τουρκία, χώρα η οποία επιτρέπει τη θανατική ποινή δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Η εισαγωγή της θανατικής ποινής θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Ήδη όμως η Άγκυρα είχε ανακρούσει πρύμναν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιντιρίμ να λέει πως “δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την απαίτηση του λαού, ωστόσο για να επαναφέρουμε τη θανατική ποινή, χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση”.

Ανεξάρτητα τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου από τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες

Παράλληλα, ο Ζάιμπερτ τόνισε ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση πρέπει να αντιμετωπίζεται εντελώς ανεξάρτητα από την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα και επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει αλλάξει κάτι.

"Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες πρέπει να αντιμετωπίζεται κατ' αρχήν εντελώς χωριστά από τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου", είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

"Το πλαίσιο αυτής της συμφωνίας είναι πολύ σαφές, όπως και οι διάφορες υποενότητες. Το θέμα π.χ. της απελευθέρωσης της βίζας εξακολουθεί να μπορεί να καταλήξει επιτυχώς όταν όλοι οι όροι που έχουν γνωστοποιηθεί από καιρό στην Τουρκία έχουν εκπληρωθεί. Αυτό δεν ισχύει ακόμη, πρέπει λοιπόν οι συνομιλίες να συνεχιστούν".

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Γενς Φλόσντορφ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. "Η Τουρκία δεσμεύτηκε για την εφαρμογή της συμφωνίας πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος και δεν έχουμε καμία ένδειξη, από καμία συνομιλία το Σαββατοκύριακο και σήμερα, ότι αυτή η θέση θα μπορούσε να είχε αλλάξει", τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ