ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Συνελήφθη και ο δεύτερος ύποπτος για τις πολύνεκρες επιθέσεις

Καζακστάν: Συνελήφθη και ο δεύτερος ύποπτος για τις πολύνεκρες επιθέσεις
Σύλληψη ενός εκ των υπόπτων για την επίθεση κατά αστυνομικών στο Καζακστάν REUTERS/Shamil Zhumatov

Δύο υπόπτους για τις διαδοχικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τη Δευτέρα στην πόλη Άλμαατα και είχαν ως αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον οκτώ να τραυματιστούν, συνέλαβαν οι αρχές του Καζακστάν. Για τρομοκρατία μίλησε ο πρόεδρος της χώρας, που ζήτησε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, ο πρώτος ύποπτος συνελήφθη λίγα λεπτά μετά τις επιθέσεις, ενώ η δεύτερη σύλληψη έγινε μερικές ώρες αργότερα, όταν ο ύποπτος επιχείρησε να εισβάλει σε τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Οι επιθέσεις στην μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν σημειώθηκαν το πρωί σε ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα και σε γραφείο της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις αστυνομικούς, αλλά κι έναν πολίτη. Οι «μάχη» συνεχίστηκε στους δρόμους της Άλμαατα, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης των υπόπτων, ένας εκ των οποίων άνοιξε πυρ σε πολυσύχναστο κεντρικό δρόμο της πόλης, τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς πριν συλληφθεί.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας, προκειμένου να συζητηθούν οι επιθέσεις, σε μια στιγμή που εγείρονται φόβοι ότι στην χώρα αναπτύσσεται ισλαμιστική απειλή. Μάλιστα οι αρχές του Καζακστάν είχαν αποδώσει μια επίθεση που είχε σημειωθεί στη χώρα τον προηγούμενο μήνα με επτά νεκρούς, σε «φίλους» του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Ναζαρμπάγεφ διέταξε μάλιστα να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε δημοσιους χώρους, ενώ σημείωσε πως οι αρχές ασφαλείας εργάζονται σκκληρά προκειμένου να καθορίσουν τις ταυτότητες και τα κίνητρα των συλληφθέντων.

Και η νέα επίθεση αποδίδεται σε ισλαμιστές μαχητές, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

2016 07 18T063834Z 1845379293 S1AETQFWLMAA RTRMADP 3 KAZAKHSTAN SHOOTING

Πηγή:REUTERS/Shamil Zhumatov

Συγκλονιστικές είναι οι φωτογραφίες από σημεία που εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις, που κάνουν ήδη τον γύρο του διαδικτύου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η επίθεση, αλλά και τα αίτιά της παραμένουν αδιευκρίνιστα, όμως πηγές ασφαλείας εκτιμούν ότι οι δράστες ανήκουν σε ομάδα «θρησκευτικά ακραίων», ορολογία που χρησιμοποιείται συχνά στο Καζακστάν όταν οι αρχές θέλουν να αναφερθούν σε ισλαμιστές μαχητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ