ΚΟΣΜΟΣ

Μ.Τσαβούσογλου: Απαράδεκτα τα σχόλια του ευρωπαίου επιτρόπου για το πραξικόπημα

Μ.Τσαβούσογλου: Απαράδεκτα τα σχόλια του ευρωπαίου επιτρόπου για το πραξικόπημα
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Απαράδεκτα χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου τα σχόλια του Ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν ότι η Τουρκία είχε ήδη συντάξει έναν κατάλογο των δικαστών και όσων άλλων που ήθελε να συλλάβει, πριν από το αποτυχημένο δημοψήφισμα.

Με ανάρτησή του στο twitter, ο Τσαβούσογλου τόνισε ακόμα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις αστικές δημοκρατικές κατακτήσεις και το κράτος δικαίου.

“Φαίνεται πως ο (Χαν) απέχει πολύ από το να κατανοήσει πλήρως αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία. Η πρωταρχική μας προσδοκία από την Ε.Ε. και τους συμμάχους μας είναι να υποστηρίξουν τη δημοκρατική διαδικασία στην Τουρκία και να καταδικάσουν την απόπειρα πραξικοπήματος”, σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

“Κανείς, συμπεριλαμβανομένου του Χαν δεν μπορεί να προδικάσει τη νομική διαδικασία εν εξελίξει σχετικά με την αιματοβαμμένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία”, συμπλήρωσε.

Το σχόλιο του Χαν που πυροδότησε την αντίδραση του τούρκου υπουργού, ήταν το εξής: "Η ταχύτητα με την οποία συνελήφθησαν δικαστές και άλλοι μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε έτοιμο εκ των προτέρων έναν κατάλογο συλλήψεων", δήλωσε ο Επίτροπος.

"Φαίνεται τουλάχιστον ότι κάτι είχε προετοιμαστεί. Οι κατάλογοι υπάρχουν, το οποίο δείχνει ότι ήταν έτοιμο και προς χρήσιν σε κάποιο στάδιο", σημείωσε ο Χαν και πρόσθεσε: "Ανησυχώ πολύ. Είναι ακριβώς αυτό που φοβόμασταν".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ