ΚΟΣΜΟΣ

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι των υπουργών του Ερντογάν το βράδυ του πραξικοπήματος

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι των υπουργών του Ερντογάν το βράδυ του πραξικοπήματος
REUTERS/Joshua Roberts

Αποκαλυπτικούς διαλόγους των υπουργών του Τούρκου Πρωθυπουργού από τη δραματική νύχτα της απόπειρας του πραξικοπήματος, φέρνει στο «φως» ο Guardian.

Περίπου δύο ώρες μετά την εμφάνιση των τανκς και των στρατιωτικών στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης, εννέα πρωτοκλασάτοι υπουργοί συγκεντρώθηκαν στην πρωθυπουργική κατοικία, χωρίς να γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσουν τα επόμενα λεπτά.

Η ψυχολογία τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν πεσμένη, βλέποντας τους πραξικοπηματίες να βομβαρδίζουν τα κτίρια και να έχουν πάρει τον έλεγχο του κρατικού καναλιού. Ήταν βέβαιοι ότι ήρθε το τέλος τους. «Πιθανότατα θα επιτύχουν και θα πεθάνουμε όλοι απόψε» είπε ένας από τους υπουργούς, σύμφωνα με αξιωματούχο που βρισκόταν στην αίθουσα, και αποκάλυψε τους διαλόγους στον Guardian και πρόσθεσε:

Ας είμαστε τουλάχιστον έτοιμοι για να πεθάνουμε. Θα γίνουμε όλοι μάρτυρες σε αυτή τη μάχη.

Τότε ο υπουργός ζήτησε από τον σωματοφύλακά του να του δώσει το προσωπικό του όπλο. Στη συνέχεια, όλοι οι υπουργοί έδιωξαν από την αίθουσα τους φρουρούς τους καθώς εκείνη τη κρίσιμη στιγμή, δεν ήξεραν ποιον να εμπιστευτούν.

Το αστείο για την κατάληψη του κρατικού καναλιού

Παρά τις κρίσιμες ώρες που βίωνε η Τουρκία, κάποιοι, σε μία προσπάθεια να ελαφρύνουν το κλίμα προσπαθούσαν να κάνουν αστεία. Όταν είδαν ότι το κρατικό κανάλι TRT καταλήφθηκε από τους πραξικοπηματίες και η παρουσιάστρια ανέγνωσε το μήνυμα του στρατού, όλοι πάγωσαν. Όμως ξαφνικά κάποιος από τους υπουργούς είπε αστειευόμενος : «Μην ασχολείστε με το TRT, δεν το παρακολουθώ ούτε στις κανονικές εποχές. Είναι απλά η κρατική τηλεόραση.

Η εμφάνιση του Ερντογάν και το... Facetime

Η εμφάνιση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο CNN Turk άλλαξε το κλίμα που επικρατούσε και έδωσε μία νότα αισιοδοξίας. Ο Τούρκος πρόεδρος, μέσω του iPhone και της εφαρμογής Facetime κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να υπερασπιστούν τη δημοκρατία.

Όμως ένας υπουργός σχολίασε τον τρόπο με τον οποίο απευθύνθηκε στο λαό ο Ερντογάν. «Τι είναι το Facetime και γιατί δεν το έχω εγώ;» ρώτησε.

«Εκείνη τη στιγμή η ψυχολογία μας άλλαξε και σκεφτήκαμε ότι θα κερδίσουμε» είπε στον Guardian ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Σεμαλετίν Χασίμι προσθέτοντας ωστόσο ότι κάποιοι υπουργοί ένιωσαν άβολα με το κάλεσμα του Ερντογάν καθώς εξέφρασαν ανησυχία ότι όλο αυτό θα οδηγούσε σε μακελειό.

Ο υπουργός Εσωτερικών γλίτωσε την τελευταία στιγμή

Παράλληλα ο Guardian φέρνει στο «φως» και νέες πληροφορίες για το σχέδιο των πραξικοπηματιών λίγες ώρες πριν από την εκκίνηση της απόπειρας του πραξικοπήματος. Όπως γράφει ο Guardian, την Παρασκευή, ο υπουργός Εσωτερικών, μαζί με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς, είχε προσκληθεί στο αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων στην Άγκυρα για μία συνάντηση. Η συνάντηση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί περίπου στις 5 το απόγευμα, όμως, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων οι πραξικοπηματίες είχαν σκοπό να τον συλλάβουν. Ο υπουργός δεν εμφανίστηκε ποτέ στο αρχηγείο λόγω φόρτου εργασίας και έτσι την τελευταία στιγμή γλίτωσε.

Όμως δεν είχε την ίδια τύχη ο επικεφαλής της καμπάνιας της Τουρκίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Ο κορυφαίος αξιωματούχος πήγε σε μία συνάντηση στο Προεδρικό Παλάτι στην Άγκυρα. Αργότερα βρέθηκε με τα χέρια δεμένα στην πλάτη του και ένα τραύμα από πυροβολισμό στο λαιμό, σύμφωνα με όσα είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Η λίστα με τα ονόματα και οι κινήσεις που άλλαξαν τα δεδομένα

«Οι ιστορίες που προκύπτουν από τις κρίσιμες ώρες, ανάμεσα στο διάγγελμα Ερντογάν και την κατάρρευση του πραξικοπήματος, θα μείνουν στο φάσμα της μυθολογίας» σχολιάζει ο Guardian.

Περίπου στη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η αστυνομία στην Προύσα συνέλαβε έναν τοπικό διοικητή του στρατού. Στην κατοχή του βρέθηκε μία εξασέλιδη λίστα που περιελάμβανε ονόματα δικαστών και αξιωματικών του στρατού, οι οποίοι θα τοποθετούνταν σε διάφορες θέσεις. Επίσης, στην κατοχή στρατιωτών βρέθηκαν λίστες με ασφαλείς τηλεφωνικές γραμμές για να λαμβάνουν εντολές.

«Οι στιγμές ήταν κρίσιμες. Ήταν ένα καλά οργανωμένο πραξικόπημα. Όμως οι αιφνιδιαστικές κινήσεις της ηγεσίας και η αντίδραση του λαού άλλαξαν το πλάνο» σχολιάζει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και προσθέτει:

«Φυσικά και θα μπορούσε να πετύχει. Αλλά έχασαν το παιχνίδι όταν ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος κατάφεραν και βγήκαν στον ‘αέρα’ και μίλησαν στον κόσμο. Όταν κορυφαίοι αξιωματικοί του στρατού δήλωσαν δημόσια τη στήριξή τους στη δημοκρατία και όταν ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και αρνήθηκε να πάει σπίτι του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ