ΚΟΣΜΟΣ

Ξεβράστηκε ξανά στην ακτή κουφάρι γιγάντιας φάλαινας

Ξεβράστηκε ξανά στην ακτή κουφάρι γιγάντιας φάλαινας
Η γιγάντια φάλαινα που ξεβράστηκε για τρίτη φορά στις ακτές της Καλιφόρνια Twitter

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές ξεβράστηκε στις ακτές της Καλιφόρνια το κουφάρι της ίδιας γιγάντιας φάλαινας, με τους λουόμενους να σοκάρονται αφενός από το μέγεθος του νεκρού ζώου κι αφετέρου από την έντονη δυσοσμία που αναδύεται από αυτό.

Πριν μερικές εβδομάδες, λίγες μέρες πριν οι ΗΠΑ γιορτάσουν την επέτειο της Ανεξαρτησίας τους, ο Γουόλι, ή καλύτερα το πτώμα του, ξεβράστηκε για πρώτη φορά στην παραλία Dockweiler στο Λος Άντζελες.

Στην ακτή έσπευσαν βιολόγοι, που πήραν δείγμα από το κουφάρι του νεκρού θηλαστικού για να καθορίσουν τα αίτια του θανάτου του, αλλά και οι αρχές, που έσυραν το κουφάρι ξανά στη θάλασσα, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν ήταν ασφαλές να παραμείνει στο σημείο που έπαιζαν δεκάδες μικρά παιδιά.

Όμως η βάρους 22 τόνων νεκρή φάλαινα, έκανε την... επανεμφάνισή της λίγες μέρες αργότερα στην παραλία Newport, ενώ τελευταία είδαν το κουφάρι να επιπλέει κοντά στην παραλία Grandview, όπου ξεβράστηκε το περασμένο Σάββατο.

Το θέαμα του τεράστιου νεκρού ζώου είναι αποκρουστικό, όμως πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν για να δουν από κοντά τον Γουόλι, δηλώνοντας ότι δεν σοκάρονται, αφού ουσιαστικά πρόκειται για τον «κύκλο της ζωής».

Αυτή τη φορά οι αρχές αποφάσισαν να μην σύρουν ξανά το κουφάρι στη θάλασσα, κάτι που δοκίμασαν και τις προηγούμενες φορές, όμως αυτό επιμένει να επιστρέφει στις ακτές, κι έτσι δοκίμασαν να το μεταφέρουν σε χώρο υγειονομικής ταφής.

Έτσι στήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά του, ωστόσο δεν έλειψαν τα προβλήματα, αφού τα ειδικά μηχανήματα που επιστρατεύτηκαν δεν μπόρεσαν να αντέξουν το βάρος του κουφαριού κι ένα από αυτά έσπασε.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, αποφασίστηκε να κοπεί σε μικρότερα κομμάτια το κουφάρι της γιγάντιας φάλαινας, ώστε να μεταφερθεί σε χώρο υγειονομικής ταφής.

Giant whale carcass cut up, moved from beach to landfill, By Joshua Berlinger, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ