ΚΟΣΜΟΣ

Όταν το snapchat σώζει ζωές

Όταν το snapchat σώζει ζωές
Twitter

Κύριο ρόλο στην καταδίκη δύο νεαρών για σεξουαλική επίθεση με θύμα μία 16χρονη έπαιξε το snapchat, μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο 21χρονος Ρασάντ Ντέιχιμ και η 20χρονη Κεΐλίν Μπόνια, κρίθηκαν ένοχοι για πρόθεση βιασμού, άσεμνη επίθεση και βιαιοπραγία σε μία 16χρονη, με τον πρώτο να αντιμετωπίζει επιπλέον και την κατηγορία της έκθεσης του θύματος σε κατάσταση γύμνιας. Είχε προηγηθεί η ομολογία του Τιμ Σαΐσκόφσκι, φίλου των δύο κατηγορουμένων, ότι εκείνος ήταν το πρόσωπο που κατέγραψε στο Snapchat το συγκεκριμένο έγκλημα που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, σε δάσος της πόλης Σάουγκους, στη Μασαχουσέτη.

Ο ίδιος ομολόγησε ακόμη ότι είχε στείλει τα βίντεο μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας ανταλλαγής μηνυμάτων σε μία φίλη τους, την Σίντι Ένος, η οποία προνόησε να κρατήσει στιγμιότυπα από τα βίντεο, που διαφορετικά θα είχαν εξαφανιστεί, με δεδομένη την εφήμερη φύση του Snapchat.

Η Ένος και η μητέρα της ειδοποίησαν την αστυνομία, που βρήκε το θύμα γυμνό και υπό την επήρεια ουσιών, στο δάσος, ενώ αμφότερες κατέθεσαν στη δίκη σχετικά με το περιεχόμενο των βίντεο και έδειξαν στον δικαστή τα συγκεκριμένα στιγμιότυπα.

Σύμφωνα με την Κάρι Κίμπαλ Μόναχαν, διευθύντρια επικοινωνίας του Εισαγγελικού Γραφείου του Έσσεξ η χρήση του Snapchat στη συγκεκριμένη υπόθεση πιθανότατα συνέβαλε στο να σωθεί η ζωή του θύματος, καθώς βρέθηκε υπό την επήρεια ουσιών και χρειάστηκε να της χορηγηθεί δύο φορές ένα ειδικό φάρμακο που εξουδετερώνει τις οπιούχες ουσίες.

Όπως δήλωσε η ίδια στο CNNi «η πιθανότητα το θύμα να βρισκόταν νεκρό ήταν μεγάλη, αν η κοπέλα που έλαβε τα βίντεο στην συγκεκριμένη εφαρμογή δεν ειδοποιούσε τη μητέρα της και την αστυνομία».

Σύμφωνα με τον Άρι Έζρα Γουόλντμαν, αναπληρωτή καθηγητή Νομικής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης τα στιγμιότυπα που είχαν «μοιραστεί» μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, πιθανότατα βοήθησαν να αποδειχθεί η κατάθεση του θύματος: «Όχι μόνο είδε ένας αυτόπτης μάρτυρας τι έγινε, αναγνώρισε το θύμα και μετά ενημέρωσε τις αρχές, αλλά οι εικόνες πρέπει να είχαν πολύ μεγάλη επίδραση στους ενόρκους».

Ο Γουόλντμαν συμπλήρωσε πως οι ευρύτερες κοινωνικές επιπτώσεις είναι προβληματικές: «Δε χρειάζεται να αναρωτηθούμε γιατί κάποιος θα μοιραζόταν κάτι τέτοιο στο Snapchat ή σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Σημαίνει πως κάποιοι άνθρωποι δεν εκτιμούν τη ζωή των γυναικών καθόλου και δε διστάζουν να επιδεικνύουν τις βιαιοπραγίες που προκαλούν εναντίον τους.»

Η ανακοίνωση της ποινής για τους Ντέιχιμ και Μπόνια έχει προγραμματιστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου του 2016, ενώ οι συνήγοροί τους δεν έχουν σχολιάσει ακόμα.

Two people found guilty in Snapchat sexual assault case, by Sara Ashley O'Brien

ΔΗΜΟΦΙΛΗ