ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σταϊνμάιερ καλεί την Τουρκία να περιορίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο Σταϊνμάιερ καλεί την Τουρκία να περιορίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης
REUTERS/Henry Romero

Να περιορίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στο μικρότερο αναγκαίο διάστημα, κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο Σταϊνμάιερ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να διατηρήσει την αίσθηση του μέτρου στις αντιδράσεις της για το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης καθιστά σαφές για άλλη μια φορά, ότι η απόπειρα πραξικοπήματος έχει ήδη φέρει σημαντικές επιπτώσεις στην τουρκική πολιτική και κοινωνία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και πρόσθεσε:

Μόνο η αποδεικτέα συμμετοχή σε παράνομες πράξεις θα πρέπει να δίνει το έναυσμα για κυβερνητική δράση, όχι οι υποψίες πολιτικής τοποθέτησης.

«Είναι επίσης καθοριστικής σημασίας να περιορίζεται η κήρυξη έκτακτης ανάγκης μόνο στο αναγκαίο χρονικό διάστημα και μετά να αίρεται το συντομότερο δυνατό» σημείωσε.

«Η τοποθέτηση αυτή είναι προς όφελος της ίδιας της χώρας», είπε, «γιατί οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να διαλύσει την Τουρκία και να την αποδυναμώσει, και εσωτερικά και εξωτερικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ