ΚΟΣΜΟΣ

Το μεταμεσονύχτιο μήνυμα του Ερντογάν στα κινητά των Τούρκων πολιτών

Το μεταμεσονύχτιο μήνυμα του Ερντογάν στα κινητά των Τούρκων πολιτών
REUTERS/Umit Bektas

Μετά την εμφάνισή του μέσω Facetime τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τώρα στέλνει μηνύματα στα κινητά των Τούρκων πολιτών και τους καλεί να βγουν στους δρόμους ενάντια στους «προδότες».

Το μήνυμα του Ερντογάν στους Τούρκους, στις 3:25 τα ξημερώματα, κάνει τον γύρο των social media. Σε αυτό ο Τούρκος πρόεδρος καλεί σε πιο «ηρωική αντίσταση» ενάντια στους οπαδούς του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

1

Την ίδια ώρα, οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Ταξίμ, όπου ακουγόταν οθωμανικά πολεμικά εμβατήρια από τα μεγάφωνα, ανήρτησαν ένα πανό στο οποίο αναγράφεται η εξής φράση: «Γκιουλέν, σκυλί του Σατανά, θα κρεμάσουμε εσένα και τα σκυλιά σου με ίδια σας τα λουριά».

pano

Από σήμερα εφαρμόζεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Από σήμερα εφαρμόζεται η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία, η οποία σύμφωνα με την άποψη των αρχών θα επιτρέψει την ανάληψη αποφασιστικής και ευέλικτης δράσης κατά των υπευθύνων της αποτυχημένης προσπάθειας πραξικοπήματος που έγινε το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής.

Η εφαρμογή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης άρχισε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερτογάν να έχει ενεργοποιήσει πλαίσιο εκκαθαριστικών επιχειρήσεων στις δημόσιες υπηρεσίες από τις 15 Ιουλίου που έγινε η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Ο ίδιος δηλώνει ότι η κατάσταση ανάγκης είναι πλήρως εναρμονισμένη με το Σύνταγμα της χώρας, ενώ δεν παραβιάζει τη νομιμότητα, αλλά και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών.

Η κατάσταση ανάγκης θα επιτρέψει στον Ερντογάν και την κυβέρνηση να παρακάμψει το κοινοβούλιο για την ψήφιση νέας νομοθεσίας και να περιορίσει ή να καταργήσει δικαιώματα και ελευθερίες που απολαμβάνουν οι πολίτες στην Τουρκία, εάν αυτό, κριθεί αναγκαίο.

Την απόφαση για την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ζωντανά από την τηλεόραση ο Ερντογάν μπροστά από τους υπουργούς του, μετά από σύγκλιση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η οποία είχε διάρκεια σχεδόν πέντε ωρών.

Κόκκινος συναγερμός στο Αιγαίο Φόβοι για φουσκωτά με κομάντος – πραξικοπηματίες

Με τα μάτια « καρφωμένα» στα ραντάρ και τις διόπτρες βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή οι στρατιωτικοί και οι λιμενικοί που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας.

Το απόγευμα της Τετάρτης σήμανε συναγερμός καθώς εντοπίστηκαν – σύμφωνα με πληροφορίες – δύο φουσκωτές λέμβοι με περίπου 10 έως 15 άτομα η κάθε μια, να πλέουν εντός των τουρκικών χωρικών αλλά με πιθανή κατεύθυνση την Ελλάδα και ειδικότερα τη Σύμη.

Αμέσως στο Πεντάγωνο αλλά και στις δυνάμεις που περιπολούν στο Αιγαίο σήμανε συναγερμός ώστε να διευκρινιστεί ποιοι είναι οι επιβάτες των δύο αυτών πλωτών. Η πυραυλάκατος «Βότσης», η κανονιοφόρος «Ναυμάχος», αλλά και αρκετά σκάφη του λιμενικού έσπευσαν στην περιοχή, ενώ από αέρος πραγματοποιούσαν έρευνες δύο ελικόπτερα. Ωστόσο το στίγμα (τουρκικά ύδατα) των φουσκωτών δεν δίνει την δυνατότητα μέχρι στιγμή τουλάχιστον στα ελληνικά πλοία να προσεγγίσουν.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως επάνω στα δύο φουσκωτά επιβαίνει η μονάδα των επίλεκτων δυνάμεων του τουρκικού στρατού, που το βράδυ του πραξικοπήματος, ήταν επιφορτισμένη με τη σύλληψη και τον περιορισμό του Ερντογάν.

Άλλωστε και στο βίντεο που δημοσιοποίησε από κάμερες ασφαλείας του ξενοδοχείου, όπου είχε καταλύσει ο Τούρκος Πρόεδρος, φαίνεται η επίθεση που πραγματοποίησαν χωρίς όμως να γνωρίζουν ότι ο Ερντογάν είχε ήδη φυγαδευτεί.

Από την αποτυχία του πραξικοπήματος και μετά οι τουρκικές Αρχές έχουν εξαπολύσει ένα ανελέητο κυνηγητό για τη σύλληψη των κομάντος, που ωστόσο λόγω και της εκπαίδευσής τους μπορούν να κρυφτούν εύκολα σε δάση και δύσβατες περιοχές.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να αποφάσισαν να περάσουν στην Ελλάδα προς αναζήτηση «καταφυγίου» και πολιτικού ασύλου όπως έκαναν και οι 8 συνάδελφοί του που προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι δύο λέμβοι παραμένουν στα τουρκικά ύδατα, ωστόσο η επιφυλακή είναι στο 100% μιας και δεν αποκλείεται το βράδυ να επιχειρήσουν να φτάσουν στη Σύμη, που βρίσκεται πάρα πολύ κοντά.

Την ίδια ώρα πάντως και τουρκικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν – σύμφωνα με το Reuters - και πραγματοποίησαν έρευνες στο ανατολικό Αιγαίο μιας και όπως ανέφερε στρατιωτική πηγή της Τουρκίας στο πρακτορείο, υπήρχαν πληροφορίες ότι αγνοούμενα σκάφη της ακτοφυλακής είχαν εντοπιστεί στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης

Ο Σταϊνμάιερ καλεί την Τουρκία να περιορίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Δήμαρχος Κων/πολης: Θα κάνουμε τη μετά θάνατον ζωή των πραξικοπηματιών ανυπόφορη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ