ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ σχεδόν εκμηδένισε τη διαφορά που είχε με την Κλίντον σε νέα δημοσκόπηση

Ο Τραμπ σχεδόν εκμηδένισε τη διαφορά που είχε με την Κλίντον σε νέα δημοσκόπηση
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόλαντ Τραμπ μιλά σε προεκλογική εκδήλωση στο Κλίβελαντ, μετά το πέρας των εργασιών του εθνικού συνεδρίου του κόμματος, την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016 REUTERS/Carlo Allegri

Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) συγκεντρώνει σχεδόν ίσο ποσοστό στην πρόθεση ψήφου με την αντίπαλό του από το Δημοκρατικό κόμμα Χίλαρι Κλίντον (Hillary Clinton) για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Αυτό προκύπτει σε δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του GOP στο Κλίβελαντ (Cleveland) αυτή την εβδομάδα.

Η δημοσκόπηση,που διεξήχθη μέσω διαδικτύου από τις 18 έως τις 22 Ιουλίου, έδειξε ότι το 40,8% όσων Αμερικανών λένε ότι είναι πιθανό να πάνε να ψηφίσουν (74% του δείγματος) υποστηρίζει την Κλίντον, ενώ το 37,8% τάσσεται υπέρ του Τραμπ.

Trump Clinton 2016 07 22 IPSOS Reuters Polling copy

Στο 100% των ερωτηθέντων τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται στο 35,7% και 34,9% αντίστοιχα. To Reuters σχολιάζει ότι, με δεδομένο το ποσοστό στατιστικού σφάλματος της έρευνας γύρω στο 4%, ο Τραμπ και η Κλίντον πρακτικά ισοψηφούν.

Trump Clinton 2016 07 22 IPSOS Reuters Polling FULL

Πριν αρχίσει το εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στο Κλίβελαντ της πολιτείας Οχάιο (Ohio) τη Δευτέρα, ο Τραμπ υπολειπόταν κατά σχεδόν δέκα εκατοστιαίες μονάδες της Κλίντον, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας.

Το σόου του Ντόναλντ

Cleveland make 2016 07 22T045447Z 1468186970 HT1EC7M0DLHP8 RTRMADP 3 USA ELECTION REPUBLICANS

Ο Ντόναλντ Τραμπ με την οικογένειά του και ο υποψήφιος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κυβερνήτης της Ιντιάνα Μάιλ Πενς (Mike Pence), με την οικογένειά του στην κεντρική σκηνή του εθνικού συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων, την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Rick Wilking

Στο συνέδριο του Κλίβελαντ, ο μεγιστάνας των ακινήτων έλαβε και τυπικά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων και έτσι θα είναι αυτός ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου,

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών, κάθε άλλο παρά ενωμένοι εμφανίστηκαν οι Ρεπουμπλικάνοι. Παρόλα τα ευτράπελα που σημειώθηκαν, το τελευταίο βράδυ οι σύνεδροι χειροκρότησαν τον Τραμπ, όταν εκείνος υποσχέθηκε να «πάρει πίσω» τη χώρα, που όπως υποστήριξε αντιμετωπίζει προβλήματα εγκληματικότητας, τρομοκρατίας και έλλειψης πολιτικής ηγεσίας.

Το 2012, το ποσοστό του τότε Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου για την προεδρία Μιτ Ρόμνεϊ (Mitt Romney) είχε αυξηθεί κατά περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες, στην αντίστοιχη δημοσκόπηση της Ipsos που είχε διενεργηθεί αμέσως μετά το συνέδριο του GOP.

Η τελευταία φορά που ο Τραμπ καταλάμβανε σχεδόν ίσο ποσοστό προθέσεων ψήφου με την Κλίντον ήταν τον περασμένο Μάιο, όταν αποσύρθηκαν οι δύο βασικοί του αντίπαλοι στην κούρσα για το χρίσμα. Ο ισχυρότερος εξ αυτών, γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ (Ted Cruz) και εκλεκτός της παλιάς φρουράς και των τζακιών του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου, απέφυγε στην ομιλία του στο συνέδριο να στηρίξει τον Τραμπ, καλώντας τους ψηφοφόρους του κόμματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Αυτή του η στάση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και ήρεθ να προστεθεί στις ανεπανάληπτες στιγμές που επιφύλασσε το συνέδριο στην πολιτική επικαιρότητα των ΗΠΑ.

Η δημοσκόπηση της Ipsos έγινε στην αγγλική γλώσσα και στις πενήντα πολιτείες, σε ένα δείγμα 1.036 Αμερικανών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ