ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το Brexit

Γιούνκερ: Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το Brexit

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη συνομιλιών με την Βρετανία για την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η νέα βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε πει στον Γιούνκερ, νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι προσβλέπει σε θετικές συνομιλίες με την Ε.Ε. αλλά χρειάζεται χρόνο για την προετοιμασία της διαπραγμάτευσης.

Ο Γιούνκερ, μιλώντας τον τηλεοπτικό σταθμό France 2, είπε πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, αφού, το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης που ορίζει τις διαδικασίες εξόδου μιας χώρας, μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο από την Μεγάλη Βρετανία

«Θα προτιμούσα η Βρετανία να μας παρουσιάσει την επιστολή αποχώρησης, ας πούμε, το συντομότερο, όπως περίμενα να πράξουν, ειδικά αυτοί που επιθυμούσαν την έξοδο από την Ε.Ε. κι ότι θα είχαν προετοιμαστεί για αυτή την πιθανότητα».

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ακόμη ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε κι ότι η βρετανική κυβέρνηση θα χρειαστεί αρκετούς μήνες για να συντονίσει την θέση της.

Παράλληλα,ο Γιούνκερ τόνισε ότι η Βρετανία δε θα έχει πρόσβαση στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά, εάν δεν τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι δε πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει μέλος της ΕΕ στο άμεσο μέλλον ενώ προειδοποίησε την Άγκυρα ότι εάν η Τουρκία εφαρμόσει τη θανατική ποινή, η ΕΕ θα σταματήσει αμέσως την ενταξιακή διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ