ΚΟΣΜΟΣ

Η Σκωτία θέλει να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για την ανεξαρτητοποίηση της

Η Σκωτία θέλει να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για την ανεξαρτητοποίηση της
REUTERS/Andrew Milligan/Pool

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε την Δευτέρα πως θα ξεκινήσει την προετοιμασία για την απόσχιση της χώρας από το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να διατηρήσει την ανεξαρτησία της έπειτα από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου με το οποίο αποφασίστηκε η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε.

Αν και η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Σκωτίας ψήφισε υπέρ της παραμονής, γεγονός που ξεκίνησε μια συζήτηση για το μέλλον της Σκωτίας.

Η Στέρτζον διατύπωσε εκ νέου την θέση της για ανεξαρτητοποίηση της χώρας, δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα που κατέληξε στην παραμονή της στην Μεγάλη Βρετανία.

«Αν διαπιστώσουμε ότι τα συμφέροντά μας δεν μπορούν να προστατευτούν εντός του πλαισίου του Ηνωμένου Βασιλείου, η ανεξαρτησία πρέπει να παραμείνει μια από τις επιλογές που θα πρέπει να έχει η Σκωτία», τόνισε χαρακτηριστικά η Στέρτζον σε ομιλία της.

«Για αυτό το λόγο θα κάνουμε τα προπαρασκευαστικά βήματα ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές για την Βουλή της χώρας».

Η Στέρτζον δεν διευκρίνισε ποια μορφή θα έχουν αυτά τα προπαρασκευαστικά βήματα, ωστόσο υπογράμμισε ότι η δίχως προηγούμενο έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. σημαίνει ότι όλοι οι δεσμοί με την Ε.Ε. και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να ληφθούν εξεταστούν.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο για το οποίο ψηφίσαμε το 2014, ένα Ηνωμένο Βασίλειο εντός της Ε.Ε., αλλάζει δραματικά. Η προοπτική του ΗΒ είναι η αβεβαιότητα, η ασάφεια και αστάθεια», είπε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του περασμένου μήνα, οι πολίτες της Σκωτίας απορρίπτουν ένα νέο δημοψήφισμα, σε ποσοστό 44,7%, ενώ το 41,9% επιθυμεί την διενέργεια του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ