ΚΟΣΜΟΣ

18.000 κρατούμενοι τρέμουν την οργή του Σουλτάνου

18.000 κρατούμενοι τρέμουν την οργή του Σουλτάνου
REUTERS

Κατά εκατοντάδες αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των Τούρκων πολιτών που συλλαμβάνονται από την αστυνομία και τον στρατό και κατηγορούνται ότι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συνεργάστηκαν με τους πραξικοπηματίες.

Μόλις σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, που είναι υπεύθυνος για τις εκκαθαρίσεις στον στρατό, το Δημόσιο και τη Δικαιοσύνη, ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες είναι περισσότεροι από 18.000, ενώ πάνω από τους μισούς αντιμετωπίζουν ήδη βαριές κατηγορίες και θα οδηγηθούν σίγουρα σε δίκη.

Συλλαμβάνουν επιχειρηματίες και δημοσιογράφους

Η επιχείρηση εκκαθάρισης από το καθεστώς Ερντογάν επεκτείνεται και στον επιχειρηματικό κόσμο. Τουλάχιστον τέσσερις επιχειρηματίες συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι έχουν σχέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Γκιουλέν. Όλοι είναι ιδιοκτήτες πολύ μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται από την ενέργεια μέχρι και τα ΜΜΕ. Είναι προφανές πλέον ότι η Άγκυρα, εκτιμώντας πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να παραδώσουν τον Γκιουλέν, επιχειρεί να κλείσει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς αυτόν.

Παράλληλα με τις διώξεις κατά επιχειρηματιών, η τουρκική κυβέρνηση αφού έκλεισε πάνω από 130 ΜΜΕ -μεταξύ αυτών το πρακτορείο Cihan και η εφημερίδα Zaman- ξεκίνησε και τις συλλήψεις δημοσιογράφων. Το απόγευμα του Σαββάτου τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την προφυλάκιση 21 λειτουργών του Τύπου καθώς έκρινε ότι είχαν σχέση με το δίκτυο του Γκιουλέν και κατ’επέκταση με το πραξικόπημα.

Ο Ερντογάν ανοίγει μέτωπο με τις ΗΠΑ

Ο σουλτάνος δείχνει έτοιμος για όλα καθώς πρέπει να εξαλείψει πλήρως την απειλή που ένιωσε να τον ακουμπά το βράδυ της 15ης Ιουλίου.

Σε αυτή του την προσπάθεια δεν διστάζει να τα βάλει, έστω και στα λόγια, με τις ΗΠΑ. Σε σημερινή του ομιλία σε κέντρο της αστυνομίας που βομβαρδίστηκε από τους πραξικοπηματίες, ο Ερντογάν κατηγόρησε ανοιχτά τους Αμερικανούς ότι παίρνουν το μέρος των πραξικοπηματιών.

«Αυτός που υποκίνησε το πραξικόπημα βρίσκεται ήδη στη χώρα σας και τον τρέφετε», είπε χαρακτηριστικά για τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Εξευτελισμός για το στράτευμα

Ο Ταγίπ Ερντογάν αφού δήλωσε ξεκάθαρα πως επιθυμεί ο έλεγχος του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών να περιέλθει στα χέρια του, την... χάρισε στον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για ολιγωρία και πλέον κυνηγά παντού στασιαστές.

Φωτογραφίες με αξιωματικούς του στρατού να συλλαμβάνονται μέσα στις υπόγειες κρυψώνες τους ή να εξευτελίζονται ημίγυμνοι και χτυπημένοι σε δημόσια θέα κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Την ίδια ώρα οι Αρχές ανακοίνωσαν πως κλείνουν οριστικά την αεροπορική βάση Ακιντζί. Από εκεί εφορμούσαν όπως αποδείχθηκε τα F16 που βομβάρδισαν στόχους στην Άγκυρα, όπως το κοινοβούλιο της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ