ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: διαδηλώσεις υπέρ και κατά της Ρούσεφ

Βραζιλία: διαδηλώσεις υπέρ και κατά της Ρούσεφ
Διαδήλωση κατά της Ρούσεφ κατά μήκος της Κοπακαμπάνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο REUTERS/Mariana Bazo

Μόλις 5 ημέρες πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας με αίτημα να αποχωρήσει οριστικά από την Προεδρία η Ντίλμα Ρούσεφ, ενώ πορείες, με μικρότερη συμμετοχή, πραγματοποιούνται υπέρ της.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο περίπου 4.000 άνθρωποι κατέκλυσαν τη λεωφόρο κατά μήκος της διάσημης ακτής Κοπακαμπάνα ζητώντας να φύγει η Ρούσεφ. Από τα μεγάφωνα που είχαν τοποθετήσει οι διοργανωτές πάνω σε φορτηγά, ακούγονταν πότε ο εθνικός ύμνος, πότε... σάμπα.

Κινητοποιήσεις κατά της Προέδρου -η οποία έχει απομακρυνθεί προσωρινά από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα για το εάν παραποίησε στοιχεία για το δημόσιο έλλειμμα- με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως το Ρεσίφε και το Σαλβαδόρ στα βορειανατολικά ή το Μπέλο Οριζόντε στα νοτιοανατολικά.

Μικρότερης έκτασης διαδηλώσεις εναντίον του αντιπάλου της Ρούσεφ, του μεταβατικού Προέδρου Μισέλ Τεμέρ, έγιναν σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας, μετά το κάλεσμα που απηύθυνε η οργάνωση «το Μέτωπο του Λαού χωρίς Φόβο».

Και στο Σάο Πάολο υποστηρικτές και πολέμιοι της Ρουσέφ αναμένεται να βγουν, από ώρα σε ώρα, στους δρόμους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ