ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι

Συρία: σφοδροί ρωσικοί βομβαρδισμοί στο Χαλέπι
REUTERS/Abdalrhman Ismail

Ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν σφοδρούς βομβαρδισμούς στο νότιο Χαλέπι σε υποστήριξη των δυνάμεων της Δαμασκού, ανακόπτοντας έτσι την προέλαση των ανταρτών.

Από το 2012 το Χαλέπι, η πάλαι ποτέ οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, είναι διαιρεμένο ανάμεσα στις συνοικίες που ελέγχει το καθεστώς και εκείνες που ελέγχουν οι αντάρτες και σφυροκοπούνται από το στρατό του Άσαντ.

"Οι εντατικές αεροπορικές επιδρομές δεν σταμάτησαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας νοτιοδυτικά του Χαλεπιού όπου συγκεντρώνονται οι αντάρτες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ραμί Αμπντελραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ 'Συριακό Παρατηρητήριο'.

"Αυτό επιβράδυνε την αντεπίθεση και επέτρεψε στο καθεστώς να ανακτήσει πέντε από τις οκτώ θέσεις που είχαν καταλάβει οι αντάρτες, οι οποίοι προωθήθηκαν μεν αλλά δεν κατάφεραν να εδραιώσουν τις θέσεις τους", πρόσθεσε.

Οι πρωτοφανούς σφοδρότητας μάχες είχαν ως αποτέλεσμα -πέραν των εμπολέμων- να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άμαχοι.

Σύμφωνα με συριακή στρατιωτική πηγή, περίπου 5.000 φιλοκαθεστωτικοί παίρνουν μέρος στη μάχη για το Χαλέπι.

"Είναι μια μάχη τελευταίας ευκαιρίας για τους αντάρτες. Αν τη χάσουν, θα τους είναι δύσκολο να ξεκινήσουν μια νέα επίθεση για να σπάσουν την πολιορκία", υπογράμμισε ο Αμπντελραχμάν.

"Αλλά και για το καθεστώς είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Προετοιμάζονταν μήνες για αυτή την επίθεση και θα είναι σκληρό πλήγμα γι' αυτούς αν τη χάσουν", πρόσθεσε.

Τα επίσημα συριακά ΜΜΕ μεταδίδουν πως αντάρτες παραδίδονται και πως άμαχοι εγκαταλείπουν την πόλη μέσω των "ανθρωπιστικών διαδρόμων" που έχει ανοίξει το καθεστώς. Αυτόπτες, πάντως, διαψεύδουν αυτές τις πληροφορίες.

Περισσότεροι από 280.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το Μάρτιο του 2011.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ