ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν ξιφουλκεί κατά της Δύσης

Ο Ερντογάν ξιφουλκεί κατά της Δύσης
Λάβρος κατά πάντων ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του σε οικονομικό forum Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS

Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στρέφοντας τα βέλη του προς τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιταλία.

Αφορμή για το νέο ξέσπασμα του Σουλτάνου, στάθηκαν οι έρευνες των ιταλικών αρχών σε βάρος του γιού του, Μπιλάλ, για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. «Οι Ιταλοί δικαστές, ας ασχοληθούν με τη μαφία κι όχι με τον γιο μου», δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Για την ιστορία, ο Μπιλάλ Ερντογάν, μεγαλύτερος γιος του προέδρου της Τουρκίας, βρέθηκε στο στόχαστρο μιας έρευνας από την εισαγγελία της Μπολόνιας έπειτα από μια μήνυση που κατέθεσε εναντίον του Τούρκος επιχειρηματίας τον Φεβρουάριο. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, πολέμιος του Ερντογάν που έχει αυτοεξοριστεί, υποστήριξε ότι ο Μπιλάλ διέφυγε στην Ιταλία έχοντας μαζί του «ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό» και μια ομάδα ένοπλων σωματοφυλάκων με διπλωματικά διαβατήρια.

«Ο γιος μου έπρεπε να επιστρέψει στη Μπολόνια για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του» αλλά κινδυνεύει να συλληφθεί, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Σε αυτήν την πόλη με αποκαλούν δικτάτορα και διαδηλώνουν υπέρ του PKK. Γιατί κανείς δεν παρεμβαίνει; Αυτό είναι το Κράτος Δικαίου; Η υπόθεσή του θα μπορούσε να υπονομεύσει τις σχέσεις μας με την Ιταλία».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πάντως σήκωσε το γάντι και με ένα λακωνικό tweet απάντησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Σε αυτήν την χώρα, οι δικαστές ενεργούν βάσει των νόμων και του Συντάγματος, όχι βάσει (των όσων λέει) ο πρόεδρος της Τουρκίας. Αυτό ονομάζεται "Κράτος Δικαίου"», τόνισε ο Ματέο Ρέντσι.

Μετά τον καυγά του με τον ιταλό πρωθυπουργό, ο Ερντογάν έβγαλε κι άλλα βέλη από τη φαρέτρα του, στοχεύοντας αυτή τη φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή το θέμα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.

Αν δεν ελευθερωθεί το καθεστώς χορήγησης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να μεταβούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα δεν θα σεβαστεί τη συμφωνία για το προσφυγικό που υπέγραψε με την Ευρώπη, ξεκαθάρισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επανέλαβε τις κατηγορίες του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που είχε δώσει βάσει της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση που είχε συνάψει με την Τουρκία και παρά τις επιτυχίες της Άγκυρας στην αναχαίτιση των ροών παράτυπων μεταναστών.

Στην αντεπίθεση πέρασε πάντως ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, χαρακτηρίζοντας παράλογο το ενδεχόμενο η Τουρκία να εκβιάσει την ΕΕ με «όπλο» τη συμφωνία για το προσφυγικό και να πάρει την απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας.

Από τα βέλη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν γλίτωσαν ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή το θέμα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ως τον «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος πριν από λίγες μέρες στην Τουρκία. «Τι είδους στρατηγικοί εταίροι είμαστε με τις ΗΠΑ ένα δεν μας δίνουν τον Γκιουλέν μετά το αίτημά μας», διερωτήθηκε ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε οικονομικό forum στο προεδρικό Μέγαρο.

2016 08 02T140621Z 2098241578 S1BETTDDIZAA RTRMADP 3 TURKEY SECURITY ERDOGAN INTELLIGENCE

Πηγή: Kayhan Ozer/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Συνεχίζοντας τον «πύρινο» λόγο του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε ότι το σενάριο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία «γράφτηκε από το εξωτερικό», κατηγορώντας παράλληλα τις χώρες της Δύσης ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία που τάσσεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών.

«Αυτό το πραξικόπημα δεν είναι μονάχα ένα γεγονός που σχεδιάστηκε εκ των έσω. Οι δράστες ενήργησαν στη χώρα βάσει ενός σεναρίου που είχε γραφτεί από το εξωτερικό» δήλωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, που κατηγορεί τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι ενορχήστρωσε την προσπάθεια ανατροπής του.

Απαντώντας και στις επικρίσεις που δέχεται μετά τις ευρείες εκκαθαρίσεις, στον τουρκικό στρατό, αλλά και σε άλλες δομές του τουρκικού κράτους μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Δύση ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία και τάσσεται στο πλευρό των πραξικοπηματιών. Αυτοί που φανταζόμασταν ότι ήταν οι φίλοι μας παίρνουν το μέρος των πραξικοπηματιών και των τρομοκρατών», είπε χαρακτηριστικά.

Υποστήριξε μάλιστα ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν θα επιχειρήσουν να θέσουν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους τις ένοπλες δυνάμεις εάν δεν υπάρξει ριζική αναδιάρθρωσή τους, προαναγγέλλοντας αναδιάρθρωση kai των υπηρεσιών πληροφοριών, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, που στοίχισε στη χώρα περί τα 90 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ