ΚΟΣΜΟΣ

Να μην διακοπούν πρόωρα οι συνομιλίες ΕΕ–Τουρκίας καλεί ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ

Να μην διακοπούν πρόωρα οι συνομιλίες ΕΕ–Τουρκίας καλεί ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χασμουριέται και στο πλάι της, όσο ο υπουργός της επί των Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ μοιάζει απορροφημένος στα χαρτιά του, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2016. Σήμερα, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας προειδοποιεί για το λαϊκισμό της Δεξιάς REUTERS/Kacper Pempel

Ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα εμπόδιζε την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάιμαγερ (Frank-Walter Steinmeier), ωστόσο, τάχθηκε κατά της «πρόωρης» διακοπής των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα.

Σε μια δε μάλλον ασυνήθιστη παρέμβαση, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας χαρακτήρισε «κήρυκα μίσους» τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump).

Μιλώντας σε μια κομματική συγκέντρωση στο Στράλζουντ, ο κ. Στάινμαγερ παραδέχτηκε ότι οι γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι αυτή την περίοδο τεταμένες, λόγω της αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης στην απόπειρα πραξικοπήματος.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει βάση για συνομιλίες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας ότι από τη μια πλευρά η Άγκυρα εκτιμά πως το Βερολίνο δεν παίρνει σοβαρά υπόψη την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ από την άλλη η γερμανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τις μαζικές συλλήψεις και τις απολύσεις που ακολούθησαν στον δημόσιο τομέα.

Παρόλα αυτά, ο Γερμανός αξιωματούχος τόνισε ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής θα εμπόδιζε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε να μην διακοπούν πρόωρα οι συνομιλίες, καθώς αποτελούν το μοναδικό μοχλό πίεσης των Ευρωπαίων προς την Άγκυρα, σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τις συλλήψεις χιλιάδων δημόσιων λειτουργών.

Σε άλλη ομιλία του στο Ροστόκ, ο Στάινμαγερ εξέφρασε την ανησυχία του για το «τέρας του εθνικισμού» που εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο.

Κάνοντας λόγο για λαϊκιστές της Δεξιάς, ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ αναφέρθηκε ειδικά στην «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), αλλά και στους υποστηρικτές του Brexit και στον «κήρυκα του μίσους» Ντόναλντ Τραμπ. Το κοινό τους σημείο, όπως τόνισε, είναι ότι παίζουν με τους φόβους των ανθρώπων, με εμπρηστικό για την κοινωνία τρόπο, ο οποίος δεν αποκλείεται να στραφεί εναντίον των προσφύγων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ