Οι δικηγόροι του Γκιουλέν φοβούνται ενδεχόμενες επιθέσεις σε βάρος της ζωής του
Ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν στο σπίτι του στο Σέιλορσμπεργκ (Saylorsburg) της Πενσυλβάνια, την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016 - Πηγή: REUTERS/Charles Mostoller

Οι δικηγόροι του Τούρκου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν (Fethullah Gülen) διατύπωσαν σήμερα φόβους για το ενδεχόμενο να διαπραχθούν επιθέσεις κατά της ζωής του, μετά το αίτημα της Άγκυρας προς τις αμερικανικές αρχές για την έκδοσή του.

Η τουρκικές αρχές κατηγορούν τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα ότι ήταν αυτός που έδωσε εντολή για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Ο Γκιουλέν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στην ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στην Ουάσιγκτον, οι δικηγόροι του Γκιουλέν επισήμαναν ότι αναμένουν πως αυτός θα παραμείνει στην απόμερη οικία του στα βουνά της Πενσυλβάνια.

«Έχουμε διαβάσει τις ανησυχίες της Τουρκίας ότι ο Γκιουλέν, αυτός ο ηλικιωμένος, αδύναμος θρησκευτικός ηγέτης, θα εγκαταλείψει τις ΗΠΑ και θα διαφύγει προς κάποια άλλη χώρα», δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος Ριντ Γουινγκάρτεν (Reid H. Weingarten) του γραφείου Steptoe & Johnson LLP, κρίνοντας αυτού του είδους τις αιτιάσεις «παράλογες».

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του ιεροκήρυκα, ο Γκιουλέν δεν θα εκδοθεί, καθώς δεν υπάρχει ούτε «σκιά απόδειξης» σε βάρος του.

«Δεν έχουμε δει την παραμικρή απόδειξη, άμεση ή έμμεση, που θα παρουσιαζόταν με πειστικό τρόπο κατά την εξέταση των γεγονότων, ούτε καν μια σκιά απόδειξης (...) που να εμπλέκει τον Γκιουλέν», υπογράμμισε ο Γουινγκάρτεν.

«Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι απειλές του προέδρου Ερντογάν δεν είναι αρκετά αξιόπιστες προκειμένου να κλονίσουν το αμερικανικό δικαστικό σύστημα. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, πιστεύουμε ότι ο Γκιουλέν δεν πρέπει και δεν θα εκδοθεί», τόνισε ο δικηγόρος.

Ο ίδιος κατηγόρησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdoğan) ότι ποντάρει «στην εξουσία και την πολιτική» προκειμένου να ακουστεί η φωνή του στην Ουάσιγκτον.

«Δεν εκτυλίσσεται μια σύγκρουση πολιτισμών. Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι με το χτυπήσει τα χέρια του, οι άλλοι θα εκτελέσουν τις εντολές του».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Γουινγκάρτεν και ο Μάικλ Μίλερ (Michael Campion Miller) –έτερος δικηγόρος του γραφείου– επισήμαναν ότι τα στοιχεία από τον φάκελο υπόθεσης του 2015 (την οποία χρηματοδότησε η τουρκική κυβέρνηση σε βάρος του Γκιουλέν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Πενσυλβάνια) έδειξαν ότι ο η Άγκυρα βασίζεται σε αμφίβολες αποδείξεις, προκειμένου να υποστηρίξει την θέση της.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Γκιουλέν κατηγορείται ότι κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος το 2009 έστειλε κωδικοποιημένες εντολές σε υποστηρικτές του στελέχη των δικαστικών αρχών της Τουρκίας, καλώντας τους να προχωρήσουν στη δίωξη των μελών μιας θρησκευτικής αίρεσης. Υποστηρίζεται, επιπλέον, ότι οι διάλογοι σε μια δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή είναι διάσπαρτοι από μηνύματα. Η υπόθεση απορρίφθηκε από δικαστή τον Ιούνιο.

Η τουρκική κυβέρνηση, εντούτοις, διατείνεται ότι τέτοιου είδους στοιχεία είναι έγκυρα, αντιτείνοντας ότι ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας λειτουργεί μυστικά και αποστέλλει κωδικοποιημένα μηνύματα στους υποστηρικτές του.

Διαβάστε επίσης