ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζον Κέρι δηλώνει βέβαιος ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι ασφαλείς

Ο Τζον Κέρι δηλώνει βέβαιος ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι ασφαλείς
Με φόντο το εμβληματικό Κορκοβάντο (Corcovado) του Ρίο Ντε Τζανέιρο, ο Τζον Κέρι βγάζει αναμνηστική φωτογραφία πλαισιωμένος από μέλη της ολυμπιακής αποστολής των ΗΠΑ, στη Ναυτική Ακαδημία της Βραζιλίας, την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016 REUTERS//Shannon Stapleton

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι (John Kerry) δήλωσε σήμερα βέβαιος πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι ασφαλείς, προσθέτοντας πως ΗΠΑ και Βραζιλία συνεργάζονται για να εγγυηθούν την ασφάλεια των αγώνων.

Ο Κέρι συναντήθηκε με τον Βραζιλιάνο υπουργό Εξωτερικών Ζουζέ Σέρα (José Serra) στο Ρίο πριν από την τελετή έναρξης των αγώνων, είπε στους δημοσιογράφους πως είναι σίγουρος ότι η Βραζιλία δεν θα προσφέρει «απλά μια σπουδαία τοποθεσία, αλλά σπουδαίους αγώνες» στους φιλάθλους.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ρίο ντε Ζανέιρο (Rio de Janeiro) είναι οι πρώτοι που διεξάγονται στη Λατινική Αμερική, σε μια συγκυρία όπου κυριαρχεί η ανησυχία για περισσότερα τρομοκρατικά χτυπήματα, μετά τις επιθέσεις σε πόλεις της Ευρώπης και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Οι αρχές της Βραζιλίας έχουν αναπτύξει δυνάμεις του στρατού σε εμβληματικές τουριστικές περιοχές στο Ρίο για να αποφευχθεί το παραμικρό επεισόδιο, όπως διαβεβαιώνουν αξιωματούχοι της χώρας, αν και η ασφάλεια στο Ολυμπιακό Στάδιο έμοιαζε αρκετά χαλαρή.

Τα ερωτηματικά για την ασφάλεια των Αγώνων επανήλθαν τον περασμένο μήνα. Τότε, η βραζιλιάνικη ομοσπονδιακή αστυνομία είχε προχωρήσει σε συλλήψεις με βάση δεδομένα που της διαβίβασε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, είχε συλλάβει δώδεκα πρόσωπα, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι σχετίζονται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Περίπου 25 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και πάνω από 50.000 θεατές αναμένεται να παραβρεθούν στην τελετή έναρξης, η οποία ξεκινά σε λίγες ώρες στο ιστορικό στάδιο Μαρακανά (Estádio do Maracanã), ενώ εκτιμάται πως τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι θα την παρακολουθήσουν από τηλεοράσεως σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ